Hlavní obsah

Novináři dostali tři roky a pokutu za článek o ekvádorském prezidentovi

Quito

Ekvádorský soud odsoudil ve středu tři ředitele a jednoho novináře opozičního deníku El Universo ke třem letům vězení a dohromady k pokutě 30 miliónů dolarů (510 miliónů korun) za článek, který obviňoval prezidenta Rafaela Correu ze zločinu proti lidskosti. List jako takový má navíc zaplatit dalších deset miliónů.

Článek

Correa list zažaloval kvůli únorovému článku k loňské vzpouře policistů, kteří ho krátce drželi jako rukojmí v jedné nemocnici v Quitu. Autor napsal, že prezident spáchal zločin proti lidskosti, když proti nemocnici nařídil útok, při němž zemřelo pět lidí, kteří byli poblíž.

List po podání žaloby navrhoval smírčí řešení, ale prezident to odmítl a požadoval odškodné ve výši 80 miliónů dolarů. Rozsudek označil za "precedens, který jim pomůže napřed si tisíckrát rozmyslit, než poškodí dobré jméno lidí".

Correa označil loňský incident za pokus o převrat. Opozice tvrdí, že ho využívá k ospravedlňování autoritářských kroků.

Novinářské organizace protestují

Ředitelka Mezinárodního tiskového institutu (IPI) ve Vídni Alison Bethelová McKenzieová prohlásila, že rozsudek je skandální a neúměrný, a rozhodně ho odsoudila. Podobně se k němu vyslovil i latinskoamerický Institut pro tisk a společnost (IPYS) se sídlem v Limě. Jeho ředitel Ricardo Uceda ho označil za znepokojivý a řekl, že potvrzuje pochyby o nestrannosti některých sektorů soudní moci v Ekvádoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám