Hlavní obsah

Řeka v Kostarice po zemětřesení zmizela z povrchu

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Série nijak silných zemětřesení, která minulý týden postihla severozápad Kostariky, má na svědomí vymazání toku řeky Guacalito. Oznámil to server insidecostarica.com.

Článek

Prázdné koryto řeky zaznamenali jako první obyvatelé osad v okolí města Upala blízko nikaragujských hranic. Pralesní tok, dlouhý několik desítek kilometrů, pramení na svazích vulkánu Miravalles a ústí v jezeře Nicaragua. V nepříliš obydlené oblasti se zatím nepodařilo zjistit, zda zemětřesení řeku či její část přesměrovalo do nového, zatím nenalezeného koryta, nebo odvedlo pramen do podzemí.

Ačkoliv jde o kuriózní případ, zmizení vodního toku v důsledku zemětřesení není úplně mimořádným jevem. Server připomíná loňský případ ve Slovinsku, kdy během jediné noci opustila řeka Iska koryto a ztratila se v krasových puklinách. Novozélanďané v souvislosti s únorovým zemětřesením ve městě Christchurch přišli o rezervoár s 36 milióny litry vody v nedalekém Huntsbury.

Foto: Právo

Jeden z obrácených příkladů, kdy otřesy daly naopak vzniknout vodní ploše, je jezero na řece Reelfoot v Tennessee, vzniklé roku 1812 na šesti tisících hektarech území, které se propadlo místy až o pět metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám