Hlavní obsah

Pákistán uplácel americké politiky, Obamovi dal 250 dolarů

New York

V USA byli zadrženi dva lidé, kteří se po dvacet let nelegálním způsobem snažili ovlivňovat americkou politiku ve prospěch Pákistánu a jeho ideji dosáhnout samostatnosti Kašmíru, o který se přetahuje s Indií. Pákistánská armáda a tajná služba ISI kvůli tomu utratily čtyři milióny dolarů. Část z těchto peněz představovaly dary členům Kongresu i několika kandidátům na amerického prezidenta, uvedl list New York Times.

Foto: Amit Gupta, Reuters

Kašmír je rozdělen mezi Indii a Pákistán

Článek

Agenti úřadu pro vyšetřování FBI zatkli 62letého Syeda Ghulama Nabi Faie a o rok staršího Zaheera Ahmada. Jde o Američany pákistánského původu. Oba byli zatčeni, protože neohlásili, že jsou agenty cizí vlády, jejíž zájmy prosazovali. Syed Fai vede Americkou radu pro Kašmír.

Organizace prosazovala sebeurčení pro Kašmír a podle amerických úřadů ji podporovala pákistánská tajná služba ISI. Fai dostával ročně od pákistánské vlády a tajné služby 700 000 dolarů na kampaň a dary.

Platby politikům

Organizace mimo jiné přispívala na americké volební kampaně, což zákony USA neumožňují. Fai dal od roku 1997 kandidátům na amerického prezidenta 23 500 dolarů, mimo jiné 250 dolarů Baracku Obamovi, ale také 7500 dolarů republikánskému zástupci ve sněmovně Danu Burtonovi, který kritizoval indický postup v Kašmíru, uvedla agentura Reuters. Americká rada pro Kašmír ale k podpoře politiků používala převážně síť nastrčených dárců.

Cílem organizace bylo přesvědčit vládu Spojených států, že je v jejím zájmu tlačit na Indii, aby v Kašmíru umožnila hlasování o jeho budoucnosti. Zaměřovala se přitom na výbory Kongresu, které mají vliv na zahraniční politiku. Podle FBI neexistují důkazy, že by některý z obdarovaných amerických politiků věděl o skutečném původu peněz.

Žádní špióni

„Fai byl obviněn, že tu fungoval desetiletí systém, jehož cílem bylo skrýt zapojení Pákistánu ovlivnit americkou vládu ohledně postavení Kašmíru,“ uvedl žalobce. Jeden americký představitel uvedl, že se dají čekat další obvinění, ale nikoli ze špionáže.

Fai popřel, že by byl lobbista. Burton uvedl, že byl zatčením šokován.

Obvinění přichází v okamžiku, kdy jsou vztahy Spojených států a Pákistánu v hluboké krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám