Hlavní obsah

Písečná bouře se prohnala americkým Phoenixem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix

Silná písečná bouře se prohnala v pondělí arizonským městem Phoenix. Městem se valila stěna prachu a písku. Nebe bylo hnědé. Viditelnost značně klesla, což způsobilo problémy v dopravě. Některé lety musely být kvůli bouři odloženy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Phoenix zasáhla obří písečná bouřeVideo: Reuters

 
Článek

Asi hodinová bouře podle místní meteorologické služby vynesla písek a prach do výšky 900 metrů. Vítr měl rychlost 50 kilometrů za hodinu s nárazy kolem 65 kilometrů v hodině.

Viditelnost se náhle zhoršila a na některých místech byla dohlednost menší než 400 metrů. To vytvořilo velmi špatné podmínky pro dopravu na silnicích i ve vzduchu

Na letišti Sky Harbor ve Phoenixu ale musely být odloženy některé lety.

Podobná prašná bouře postihla Arizonu také 5. července. Písečná stěna tehdy dosahovala výše až 1,6 kilometru. Pondělní bouře nebyla podle meteorologů tak silná a rozsáhlá jako ta poslední a netrvala ani tak dlouho. Písečné bouře postihují jen Arizonu, Saharu a části Blízkého východu kvůli suchému počasí a velkému množství písku.

Východ USA navíc trápí extrémní vedra s teplotami přes 37 stupňů Celsia, to jsou jinak teploty, které se podle CNN vyskytují na poušti v kalifornském Údolí smrti. Horko navíc zhoršuje extrémně vysoká vlhkost vzduchu, takže místy to odpovídá situaci, jako by bylo 50 stupňů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám