Hlavní obsah

Bin Ládin plánoval atentát k 10. výročí útoků z 11. září

Washington

Bývalý vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin, který byl v květnu zabit v Pákistánu americkým komandem, plánoval nový atentát proti USA k desátému výročí útoků z 11. září 2001. Napsal to americký list Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

S odvoláním na americké zdroje, které si nepřály být jmenovány, objevili příslušníci komanda v bin Ládinově domě materiály dosvědčující, že vůdce Al-Káidy komunikoval se svým operačním důstojníkem Attíjou Abdarem Rahmánem o plánech útoku. Nejsou ale prý jasné důkazy o tom, nakolik projekt pokročil, aby mohl být nakonec zrealizován.

Potíže provázely už výběr vhodných kandidátů na vytvoření skupiny, která by útoky podnikla. Podle listu bin Ládin systematicky zamítal jména, která mu Rahmán navrhoval.

Američané také zjistili, že bin Ládin chystal vícero útoků proti USA a dalším západním zemím. Výslovně se bin Ládin zmiňoval o Los Angeles a o vlacích a letadlech. Termíny útoků měly být během symbolických dat, čili buď během desátého výročí útoků na USA nebo 4. července, kdy mají USA státní svátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám