Hlavní obsah

Identita lovce bin Ládina prozrazena, zradila jej kravata

– Washington
Novinky,

Fotografie, které zachycovaly, jak americký prezident Barack Obama a další vysocí američtí představitelé v Bílém domě v přímém přenosu sledují dopadení a likvidaci Usámy bin Ládina, přispěly k prozrazení identity agenta, který stál v pozadí celé akce. Má se jednat o muže ve žluté kravatě. Nyní panují obavy o bezpečnost "agenta Johna".

Článek

Nejprve agentura AP zveřejnila 5. července příběh agenta CIA, lakonicky označeného jako Johna. Ten měl osm let za úkol pátrat po bin Ládinovi. Právě on dospěl po vyhodnocení všech zjištění o tajemném domě v pákistánském Abbottábádu, že se v něm skutečně skrývá bin Ládin. Přesvědčoval Baracka Obamu, aby spustil operaci s cílem hrozbu ze strany bin Ládina zlikvidovat.

Muž, který pracoval v odděleních CIA pro Rusko a Balkán, byl v roce 2003 přeřazen do protiteroristického oddělení, kam vnesl nového ducha, jakého uplatnil už při budování profilu Vladimira Putina. Přispěl významnou měrou k dopadení špiček al-Káidy včetně Chálida šajcha Mohammeda, který naplánoval útok na New York a Washington, i Faradže al-Libího, který ho měl nahradit.

Kromě honu na bin Ládina také prosazoval využití bezpilotních letadel pro útoky na teroristy nejen v pákistánských kmenových územích, ale i ve vnitrozemí Pákistánu.

Když však byla na začátku května zlikvidována hlava sítě al-Káida, slavil svůj největší úspěch. Akce ale vedla i k odhalení jeho totožnosti. V článku agentury AP o největším úspěchu CIA v její historii byl muž nazván svým prostředním jménem John. Autor článku ale prozradil, že muž je vidět i na slavném záběru z Bílého domu, kde všichni napjatě sledují zásah.

Kravata prozradila agentovu identitu

John Young z blogu Cryptome.org po něm začal pátrat. Řídil se žlutou vzorkovanou kravatou, kterou našel na záběru z Bílého domu za hlavou Hillary Clintonové. Po vázance pátral dál. Nakonec jej zaujala fotografie pořízená dva dny po akci. Na záběru vychází ze zasedacího sálu Kongresu šéf CIA Leon Panetta. Doprovází ho velmi vysoký muž, který má stejnou žlutou vzorkovanou kravatu.

Young se se svými zjištěními svěřil listu New York Observer. Naštěstí pro agenta se mu ale nepodařilo vypátrat jeho jméno. „Kdyby měl jméno, zveřejnil bych ho. Jsem absolutista,“ řekl Young.

V pátrání ale pokračoval samotný list. Ten oslovil několik lidí a jeden z nich agenta poznal. Podle jména nebylo těžké zjistit jeho bydliště. Na internetu se pak podařilo zjistit, že analytik na škole hrál basketbal a měl neobvyklý způsob střelby.

List ale nakonec po dohodě s CIA jméno lovce bin Ládina nezveřejnil. Al-Káida už dala najevo, že se chce pomstít lidem podílejícím se na útoku na svého šéfa. Agent John by byl na jednom z předních míst seznamu osob k likvidaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám