Hlavní obsah

Končí éra raketoplánů, Atlantis odstartoval do vesmíru naposledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v pátek ráno místního času odstartoval ke svému závěrečnému letu do vesmíru poslední z amerických raketoplánů Atlantis. Mise dostala zelenou navzdory podmračenému počasí na Mysu Canaveral.

Článek

Let byl málem půl minuty před startem zrušen. Odpočítávadlo se kvůli nesrovnalosti, kterou hlásil počítač, zastavilo na ukazateli 00:31. Zakrátko byl však vydán povel k letu, když se ukázalo, že nejde o závadu.

Foto: Michael Berrigan , Reuters

Raketoplán Atlantis startuje k poslední misi.

Poslední start raketoplánu se čtveřicí astronautů, mezi nimiž je i jedna žena, sledovalo na místě okolo půl miliónu lidí. Atlantis veze přes 3,5 tuny materiálu na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Náklad tvoří z třetiny potraviny pro posádku ISS na celý další rok. Mise raketoplánu potrvá 12 dní.

Páteční let je v pořadí 135. za tři desítky let programu raketoplánů. Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) se rozhodla program ukončit s ohledem na finanční náklady na stroje. Raketoplány Discovery a Endeavour mají už svoji derniéru za sebou. Stejně jako ony, skončí Atlantis v muzeu.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

V Atlantisu naposledy k ISS vyrazili velitel Chris Ferguson, pilot Doug Hurley a specialisté Sandra Magnusová a Rex Waldheim (zprava do leva).

NASA i americká vláda tvrdí, že s létáním do vesmíru konec není. Úřady ale do budoucích programů chtějí zahrnout soukromé firmy a nevyhýbají se myšlence spolupráce se zahraničím – psalo se o možnosti podílu EU na projektech.

USA nebudou mít vesmírnou loď schopnou dopravovat lidi nejméně do roku 2015. NASA bude odkázána na ruské Sojuzy.

Raketoplány měly podle původních plánů zahájit éru pravidelného cestování do vesmíru.
Program byl zahájen v roce 1972. NASA přišel na 174 miliard dolarů (necelé tři bilióny korun).
Raketoplány za tři desítky let uskutečnily 135 letů, z toho Atlantis 33.
Do vesmíru od roku 1981 letělo 355 astronautů.
Letka urazila přes 870 000 000 kilometrů.
Dva z pěti raketoplánů – Columbia a Challenger havarovaly. Nehody si v letech 1986 a 2003 vyžádaly smrt 14 členů posádek.

Raketoplán

Raketoplán je opakovaně použitelná vesmírná loď. Je vysoký asi 56 metrů a váží kolem 2000 tun, vzlétá podobně jako raketa, kolmo vzhůru. Asi po dvou minutách jsou přídavné motory odhozeny a na padáku se snesou k Zemi, aby mohly být znovu použity. Po vyčerpání pohonných hmot z přídavné nádrže je tato odhozena a shoří v atmosféře. Zpět na Zemi přistává raketoplán klouzavým pohybem jako letadlo.

Hlavní částí raketoplánu je tzv. družicový stupeň (orbiter) ve tvaru letadla, který má vpředu kabinu pro posádku a vzadu nákladový prostor. Orbiter je při startu uchycen na vnější nádrži s kapalným vodíkem a kyslíkem, jimiž jsou poháněny tři hlavní motory. Po stranách nádrže jsou dva pomocné válcovité raketové motory na pevné palivo.

    zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám