Hlavní obsah

Blesky raketoplán nepoškodily, start je přesto ohrožen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Páteční start raketoplánu Atlantis nadále ohrožuje špatné počasí, které na kosmodromu na floridském Mysu Canaveral panuje. Letové středisko americké Národní agentury pro letectví a vesmír (NASA) nicméně čas do zážehu motorů nadále odpočítává. V noci raketoplán vyvázl bez úhony ze silné bouřky.

Článek

Raketoplán ohrozily v noci dva blesky. Jeden zasáhl vodárenskou věž ve vzdálenosti sto padesáti pěti metrů od startovací rampy. Druhý udeřil do blízké pláže.

Start je naplánován na 11:26 místního času (17:26 SELČ), ale je jen 30procentní naděje, že se vyčasí a stroj bude moci vzlétnout.

Před plněním palivem experti NASA ještě jednou překontrolovali Atlantis, jestli ho blesky nepoškodily. Kontrolou prošel jak samotný raketoplán, tak obří externí palivová nádrž, pomocné startovací rakety a i všechny motory a pozemní podpůrné vybavení. Na schůzce konstatovali, že stroj poškozen není, takže v 2:01 místního času (8:01 SELČ) mohlo být zahájeno tankování paliva, uvedla NASA.

Je to vůbec poslední let raketoplánu v historii tohoto kosmického prostředku.

Na palubě budou čtyři astronauti, velet jim bude Chris Ferguson, pilotem je Doug Hurley. Raketoplán dopraví na vesmírnou orbitální stanici ISS zásoby a náhradní díly.

Mise STS 135 je naplánována na 12 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám