Hlavní obsah

USA budou vyšetřovat smrt zadržených ve věznicích CIA

Novinky,
Washington

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder ve čtvrtek oznámil, že bude zahájeno vyšetřování úmrtí dvou lidí zadržovaných ve věznicích americké tajné služby CIA v Afghánistánu a v Iráku. Vyšetřovat se bude úmrtí Gula Rahmána a Manadíla Džamádího, píše BBC. Podle něj prošetření dalším podezřelých případů – celkem je jich 101 – nemělo vést k dalším žalobám.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Článek

Gul Rahmán zemřel v listopadu 2002 ve věznici CIA severně od afghánského hlavního města Kábulu, když byl připoután ke studené betonové zdi. Podle vyšetřovatelů sloužil muž jako prostředník mezi Tálibánem a sítí al-Káida.

Známější je případ Manadíla Džamádího, který zemřel v roce 2003 v nechvalně známé irácké věznici Abú Ghrajb, kde mučili a ponižovali zadržené. Přezdívalo se mu ledový muž. CIA nechala jeho tělo obložit ledem, aby se nekazilo a mohla nějakou dobu tutlat jeho úmrtí či alespoň znejasnit dobu, kdy zemřel. [celá zpráva]

Holder oznámil zahájení vyšetřování úmrtí jako zločinů tři roky poté, co jeho předchůdce nařídil, aby John Durham prošetřil zprávy, že byly zničeny videozáznamy z výslechů vedených agenty CIA.

Durham se měl zaměřit na to, zda agenti CIA nepožívali nedovolené metody výslechu. Zprávu předložil ministru spravedlnosti. „Durham mi na základě výsledků vyšetřování doporučil, aby se vedlo vyšetřování úmrtí dvou zadržených jako trestný čin a já to přijal,“ řekl Holder. V dalších případech se ale vyšetřování tohoto typu neočekává.

Americký prezident Obama od svého nástupu do funkce uváděl, že nebude stíhat nikoho, kdy jednal v souladu s platnými zákony. Americký prezident George Bush nechal schválit tvrdé výslechové metody po 11. září 2001, které jsou nyní považovány za mučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám