Hlavní obsah

Hugo Chávez má rakovinu

– Havana/Caracass

Stav venezuelského prezidenta je mnohem vážnější, než se uvádělo. V noci na pátek v projevu přiznal, že mu na Kubě odoperovali rakovinný nádor. Bylo to jeho první veřejné vystoupení od chvíle, kdy odletěl na Kubu, kde ho poprvé operovali 10. června. Dlouhé mlčení plamenného rétora vedlo ke spekulacím, že je těžce nemocný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chavez vystoupil po operaci nádoruVideo: Reuters

 
Článek

"Vyšetření potvrdilo nádor obsahující rakovinné buňky, což si vyžádalo druhou operaci a odstranění celého nádoru," vysvětlil šéf státu v projevu, který přenášely všechny venezuelské televizní a rozhlasové stanice. Neuvedl o jaký typ rakoviny se jedná, jaký typ léčby podstupuje, ani jak dlouho ještě zůstane na Kubě. Původně měl být doma na začátku července, aby se mohl 5. 7. zúčastnit dvoudenního summitu při oslavách dvou set let nezávislosti Venezuely.

Viditelně pohublý a pobledlý Chávez oznámil, že je na cestě k plnému uzdravení, ale léčebný proces je pomalý. Stav se podle něj vyvíjí uspokojivě, ale „úplné vyléčení znamená boj s různými druhy nalezených rakovinných buněk“. Dodal, že udělal velkou chybu, že se o své zdraví nestaral. Uvedl, že „je to další bitva, kterou před nás život postavil“ a ujistil všechny, že je odhodlán boj o zdraví vyhrát, a svůj asi patnáctiminutový projev ukončil revolučním sloganem "Až do konečného vítězství."

 Dvě operace

Chávez byl poprvé operován 10. června. [celá zpráva]

Bylo uvedeno, že měl hnisavé ložisko v oblasti pánve. Vyšetření buněk ale potvrdilo rakovinu.

Podle agentury Reuters ale není jasné, kdy a kde byla nová nahrávka pořízena. Na úterních záběrech s Fidelem Castrem, které měly rozptýlit pochybnosti a vyvrátit spekulace, že je ve vážném stavu, vypadal lépe než při čtení projevu. [celá zpráva]

Šok pro Venezuelce

Chávezovo vystoupení vyvolalo ve Venezuele velký rozruch. Jeho stoupenci, kteří se v minulých týdnech snažili vyvracet řeči o rakovině, byli jeho projevem viditelně zděšeni. [celá zpráva]

Někteří se snažili popírat jeho slova, že by trpěl rakovinou. "Je to lež, Chávez nemá rakovinu. Já vím, proč to říká, ale není to pravda," cituje agentura Reuters dělníka z Caracasu Luise.

"Není čas na smutek, ale na odvahu a přemýšlení. Teď potřebujeme jednotu," řekl viceprezident Elias Jaua. Ujistil, že vláda během Chávezovy nepřítomnosti bude "prohlubovat" jeho socialistické reformy.

Chávezova nepřítomnost ale paradoxně prohlubuje i rozpory v nejednotné opozici, kterou spojuje odpor vůči Chávezovi. Vakuum vzniklé jeho nepřítomností "dokazuje osobní charakter politického režimu, jenž spočívá výhradně na Chávezovi. Jeho přítomnost a jeho prohlášení mobilizují jeho stoupence i odpůrce; a jeho nepřítomnost zbavuje politiku mluvčího ovlivňujícího pořad jednání," analyzoval situaci univerzitní profesor politických věd Ángel Álvarez.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám