Hlavní obsah

USA obnoví dílčí vztahy s Muslimským bratrstvem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Spojené státy obnoví dílčí kontakty s egyptským Muslimským bratrstvem. Při návštěvě Budapešti to ve čtvrtek řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Foto: Jim Young, Reuters

Ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová

Článek

Rozhodnutí Bílého domu ministryně představila jako pokračování dřívější americké politiky, podle agentury Reuters ale administrativě prezidenta Baracka Obamy umožní přímo jednat se zástupci islámsky orientované organizace, kteří oficiálně nejsou členy egyptského parlamentu.

"Vzhledem ke změnám na politické scéně v Egyptě se domníváme, že je v zájmu Spojených států věnovat se všem stranám, které jsou... oddány nenásilí, které se chtějí zapojit do boje o parlamentní a prezidentské křeslo," řekla Clintonová novinářům.

Muslimské bratrstvo vzniklo v roce 1928 jako společnost pro reformaci islámu. V roce 1954 bylo zakázáno, režim egyptského exprezidenta Husního Mubaraka je však toleroval jako náboženské hnutí; jeho členové pak kandidovali do parlamentu jako nezávislí.

Bratrstvo je považováno za nejlépe organizovanou politickou sílu, která může v budoucnu diktovat směr egyptské politiky. První parlamentní volby po zhroucení Mubarakova režimu by se měly v Egyptě konat v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám