Hlavní obsah

USA kvůli obchodu s lidmi na černou listinu přidaly 11 zemí

Spojené státy zařadily v pondělí na černou listinu dalších jedenáct zemí, které se dostatečně neangažují v boji proti obchodu s lidmi, a hrozí jim za to sankcemi. Vláda prezidenta Baracka Obamy vyzvala tyto země a další státy, aby podnikly tvrdé kroky k odstranění těchto nezákonných, nicméně výnosných praktik.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová

Článek

Ve výroční zprávě o pašování lidí amerického ministerstva zahraničí je vyjmenováno 23 států, které neplní ani minimální mezinárodní standardy k potlačení obchodu s lidmi, jehož oběťmi jsou převážně ženy a děti.

Loni bylo na tomto seznamu 14 zemí, nyní k nim přibylo Alžírsko, Středoafrická republika, Rovníková Guinea, Guinea-Bissau, Libanon, Libye, Madagaskar, Mikronésie, Turkmenistán, Venezuela a Jemen.

Dalších 41 zemí je na takzvaném čekacím seznamu a mohou na ně být uvaleny sankce, pokud se jejich výsledky nezlepší.

Dominikánská republika byla vyřazena

Zpráva analyzuje podmínky ve 184 zemích, mezi nimi i ve Spojených státech, a řadí je podle efektivnosti jejich boje proti modernímu otroctví. Podle USA žije na světě v takovém otroctví 27 miliónů mužů, žen a dětí.

"Všechny země mohou a musejí pro to udělat více. Dnes je vykořisťováno mnohem více lidských bytostí než kdykoli předtím," řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

"Jsme v rozhodující fázi tohoto boje. Pokud budeme jednat podle zákonů, které byly schváleny, a podle závazků, které jsme přijali, je to řešitelné. Pokud zvýšíme tlak na pašeráky a jejich sítě, můžeme zahájit cestu, na jejímž konci bude vykořenění moderního otroctví," dodala.

Mezi zeměmi na černé listině jsou například Kuba, Írán, Barma, Severní Korea, Súdán, Eritrea, Libye, Zimbabwe, Kuvajt, Saúdská Arábie nebo Papua-Nová Guinea.

Ze seznamu byla odstraněna jediná země, a to Dominikánská republika.

Ve zprávě je jmenováno dalších šest států, kde jsou děti využívány jako vojáci a nepodniká se tam nic pro to, aby se s těmito praktikami skoncovalo. Je to Čad, Kongo, Barma, Somálsko, Súdán a Jemen.

Reklama

Výběr článků

Načítám