Hlavní obsah

Na newyorském letišti se málem srazila letadla se stovkami lidí na palubě

– New York
Novinky, Markéta Kautznerová

Letadlo společnosti Lufthansa se v pondělí navečer málem srazilo s letadlem společnosti EgyptAir na Kennedyho letišti v New Yorku. Pilot prvního letadla dostal povolení ke startu, pilot druhého měl s letadlem vyčkat za hranicí ranveje, což se mu ale nepovedlo. Byla zveřejněna nahrávka rozrušeného rozhovoru mezi řídící věží a piloty.

Článek

Letadlo Boeing 777 mířící do Káhiry omylem přesáhlo stanovenou hranici (asi 80 metrů od ranveje) a zastavilo se až za ní. Asi kilometr od něj se v 80kilometrové rychlosti připravovalo na start letadlo Airbus A340 mířící do Mnichova.

„Ne!Uaa-uaa-uaa-uaa,“ ozvalo se podle internetového serveru LiveATC.net z letadla EgyptAir.

„Zrušte start! Zrušte start,“ křičel vyděšený dispečer, když pohotově kontaktoval pilota Lufthansy.

„Lufthansa 411 ruší start,“ zareagoval okamžitě pilot letadla, které se se skřípěním brzd zastavilo těsně před nevyhnutelnou srážkou.

„Celý provoz je nyní zastaven,“ informoval všechny letouny letecký kontrolor.

„Ti dva se málem srazili,“ řekl jeden z pilotů, který celou situaci pozoroval ze vzduchu.

Ředitelství letiště nezveřejnilo informaci o tom, jak blízko se k sobě letadla dostala. Mluvčí Federálního leteckého úřadu Kathleen Bergenová však pro agenturu AP uvedla, že letadlo Lufthansy zastavilo v dostatečné vzdálenosti od druhého letounu.

Případ je v šetření

„Asi máme zavařené brzdy, asi to zabere nějaký čas,“ hlásil na řídící věž člen posádky Lufthansy. Zpoždění trvalo 40 minut, ale letadlo v pořádku vzlétlo. Letadlo směřující do Egypta odstartovalo o 90 minut později, než se plánovalo.

Na palubě Airbusu bylo 286 pasažérů a posádka. Informace o pasažérech v Boeingu nebyly zveřejněny, toto letadlo však pojme až 346 pasažérů a posádku, uvedla televize CBS.

Případná nehoda by tedy mohla způsobit zranění mnoha lidem. Incident nyní vyšetřuje Federální letecký úřad Spojených států. Podle mluvčí tohoto úřadu veškerá zodpovědnost padá na pilota EgyptAir.

Reklama

Výběr článků

Načítám