Hlavní obsah

Bosý bandita z USA prodal svůj příběh, z honoráře zaplatí okradeným

Dvacetiletý Američan Colton Harris-Moore, známý tím, že po celých Spojených státech většinou naboso kradl letadla, automobily a lodě, se ke svým činům přiznal v sedmi bodech obžaloby. Odměnou mu zřejmě bude nejen nižší trest, ale i možnost dostat za svůj příběh, který prodal filmařům a spisovatelům, honorář.

Foto: Profimedia.cz

Bosý bandita Colton Harris-Moore na archivní fotografii

Článek

Bude z něj moci zaplatit 1,4 miliónu dolarů (23,5 miliónu korun), což jsou pohledávky osob poškozených jeho činy.

Rozsudek má být vynesen v říjnu a dle obhajoby muži hrozí trest mezi pěti až šesti lety vězení.

Harris-Moore několikrát přistál kradeným letadlem ve venkovských oblastech a kradl automobily zaparkované na menších letištích. Protože ne vždy byl obut, dali mu Američané přezdívku bosý bandita. Americká policie po něm intenzivně pátrala a vypsala na něj odměnu 10 000 dolarů (200 000 korun). Posledním kouskem Harrise-Moora byl přelet ukradeným letadlem, s nímž při přistání havaroval loni na Bahamách. Tam byl zatčen a později deportován do USA.

Když v pátek dvacetiletý mladý muž vstupoval do soudní síně, usmíval se a zdravil právníky. Výčet svých povedených kousků poslouchal s klidem a rovněž s úsměvem.

"Únik pana Harrise-Moora před justicí skončil. Pobude si určitou dobu ve vězení a ze svých činů nevydělá ani pětník," řekla federální soudkyně Jenny Durkanová.

Muž bude stíhán v několika desítkách kauz také státním soudem a součástí dnešní dohody je to, že federální trest i státní verdikty si bude moci odpykat souběžně.

Obhájce John Henry Browne si myslí, že příběh jeho klienta přiláká dostatek pozornosti a že z honorářů budou moci být odškodněni postižení. Prohlásil také, že po odpykání trestu chce Harris-Moore studovat inženýrství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám