Hlavní obsah

Strauss-Kahn se při zatčení oháněl diplomatickou imunitou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Bývalý předseda Mezinárodní měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn při konfrontaci s policií v New Yorku v polovině května zabránit svému zatčení tvrzením, že má diplomatickou imunitu. Uvádějí to záznamy v policejním spise, které zveřejnila žaloba, informovala ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Emmanuel Dunand, Reuters

Dominique Strauss-Kahn u soudu v New Yorku

Článek

„Mám diplomatickou imunitu,“ tvrdil Strauss-Kahn stěžujíc si na pouta na rukou, když ho policisté zatýkali v první třídě letadla Air France, které mělo zakrátko odletět z New Yorku. Když se ho později znovu zeptali, zda má skutečně imunitu, odpověděl: „Ne, ne, ne. Tu využít nechci, chci jen vědět, jestli potřebuji právníka“.

Mezinárodní měnový fond, z jehož vedení byl Strauss-Kahn nucen odstoupit, pár dní po zatčení oznámil, že diplomatická imunita se na tento případ nevztahovala, protože Strauss-Kahn byl v New Yorku na soukromé cestě.

Strausse-Kahna policie zatkla poté, co ho hotelová pokojská obvinila, že na ni nahý sexuálně zaútočil ve svém pokoji. Bývalý šéf MMF čeká v domácím vězení na soud. Hrozí mu až 20 let vězení. Podle advokáta Alana Dershowitze ale zřejmě dojde na mimosoudní vyrovnání s pokojskou Ophelií Famotidinou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám