Hlavní obsah

Americký úřad nezasáhl při prodeji zbraní mexické narkomafii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Představitelé amerického Úřadu pro alkohol, tabák a zbraně sledovali, jak si mexická narkomafie kupuje stovky střelných zbraní, ale nezasáhli, uvedla BBC. Američtí kongresmani byli operací Fast and Furious pobouřeni. Informace o ní se objevily den poté, co výzkum ukázal, že 70 procent zbraní zabavených narkomafii za poslední dva roky pocházelo z USA.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Vojáci ve městě Monterrey na severovýchodě Mexika prohledávají muže podezřelého z držení drog a zbraní.

Článek

Cílem operace Fast and Furious bylo vysledovat, jak se dostávají ruční palné zbraně nakoupené drobnými překupníky do rukou velkých pašeráků zbraní, kteří je dodávají do Mexika. V rámci operace ale nebyl nikdo zatčen. Ukázalo se však, že zbraně, jejichž cesta se sledovala, byly použity při vraždách v Mexiku.

I na místě vraždy amerického agenta Briana Terryho byly v prosinci nalezeny dvě americké útočné pušky.

Zákonodárci byli pobouřeni a požadují vysvětlení, proč nikdo nebyl zatčen.

„Monitorovali jsme, jak každý den získávají ruční zbraně, různé varianty automatů AK-47 i pušky ráže půl palce,“ uvedl agent úřadu John Dodson. Dodal že chtěl zasáhnout a zadržet tyto zbraně, ale jeho nadřízení mu sdělili, že nemá nikoho zatýkat. Cílem mělo být dopadnout velké ryby, to se však nestalo.

Iowský senátor Chuck Grassley pak řekl, že se do rukou drogových kartelů před očima úřadů „dostaly stovky střelných zbraní nakoupených v obchodech se zbraněmi v Arizoně".

Od roku 2006 v rámci střetů souvisejících s narkomafií zemřelo v Mexiku 35 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám