Hlavní obsah

Mexické gangy nutí rukojmí, aby proti sobě bojovali jako gladiátoři

Houston

Drogové gangy v Mexiku nutí občas lidi, které unesou, aby proti sobě bojovali na život a na smrt jako gladiátoři ve starověkém Římě. Ten, kdo zápas vyhraje, smí zatím zůstat naživu, ale musí zabít poraženého. Americkému listu Houston Chronicle to řekl jeden z obchodníků s drogami.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Válka drogových gangů v Mexiku si za pět let vyžádala přes 34 000 mrtvých.

Článek

Bojovými hrami si údajně „zpestřují“ svoji činnost členové obávaného kartelu Zetas, kteří jsou mimo jiné viněni z nedávného masakru 29 farmářů na severu Guatemaly, jimž sťali hlavy. Gladiátorům rozdávají mačety, kladiva a tyče. „Rozsekávají lidi na kusy,“ citoval list zdroj, který z obav o svoji bezpečnost zůstal v anonymitě.

Vítězové smí přežít, ale jen dočasně, neboť je pak gangsteři posílají na útočné mise do oblastí ovládaných rivalskými gangy, kde je čeká téměř jistá smrt. Ti, kdo v gladiátorských zápasech prohrají, končí v masových hrobech, uvedl zdroj s tím, že u takového zápasu osobně nebyl, ale ostatní mu o nich vyprávěli.

Zprávy o nálezech obětí krvavých válek mezi drogovými kartely jsou v Mexiku na denním pořádku a objevy masových hrobů jsou rovněž časté. Boje si od roku 2006 vyžádaly už více než 34 000 mrtvých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám