Hlavní obsah

Kuba zveřejnila Che Guevarovy deníky z odboje

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

S více než padesátiletým odstupem byly na Kubě zveřejněny deníky Ernesta „Che“ Guevary z jeho partyzánského období, kdy z hor Sierra Maestra společně s Fidelem Castrem vedl ozbrojený odpor vůči vládě. Deník bojovníka, jak se kniha jmenuje, popisuje události z revolucionářova života mezi 2. prosincem 1956 a 1. lednem 1959, tedy do doby jen pár hodin předtím, než povstalci dosáhli vítězství.

Foto: Profimedia.cz

Ernesto Che Guevara (vlevo) a Fidel Castro na dobovém snímku

Článek

Vdova po Guevarovi Aleida Marchová v úterý, v den nedožitých 83. narozenin revolucionáře, v Havaně uvedla, že záměrem je veřejnosti zpřístupnit Guevarovu „práci, myšlenky a život, aby ho Kubánci a celý svět poznali a přestali věci překrucovat“.

Knihu editovalo Che Guevarovo výzkumné středisko, které Marchová vede. Publikovalo ji australské vydavatelství Ocean Press/Ocean Sur, informovala CNN.

Část deníků chybí

Podle badatelů si Guevara vedl zápisky v notesech, z nichž ovšem některé chybí. To je důvod, proč zveřejnění odkládali. María del Carmen Arietová na tiskové konferenci upozornila, že spousta materiálu byla již zahrnuta do Epizod kubánské revoluční války, které Che vydal v roce 1963.

Ernesto „Che“ Guevara se narodil v roce 1928 v Argentině. S budoucím kubánským prezidentem Fidelem Castrem se setkal v roce 1955 v Mexiku, kde Fidel plánoval svůj návrat na Kubu a svržení diktátora Fulgencia Batisty. Během partyzánské války byl Guevara prvním, koho Castro povýšil do velitelské hodnosti. Po převratu se stal šéfem kubánské centrální banky, pak se ale vydal do Afriky a později do Bolívie, aby pokračoval v boji. Tam byl v roce 1967 zabit.

Veřejnosti jsou známy Che Guevarovy Motocyklové deníky, v nichž rekapituloval svoji cestu po Latinské Americe, když mu bylo 23 let a studoval medicínu. Komerční úspěch publikace oživilo před pár lety úspěšné filmové zpracování s Gaelem Garcíou Bernalem v hlavní roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám