Hlavní obsah

Mexické drogové kartely mají většinu zbraní z USA

Washington

Přes dvě třetiny zbraní, které používají mexické drogové kartely, pocházejí z USA. Tři američtí demokratičtí senátoři proto vyzvali k zavedení tvrdších zákonů na regulaci prodeje zbraní. Chtějí také obnovit zákaz vývozu zbraní blízkých vojenským, uvedla v úterý CNN.

Foto: Jorge Dan Lopez , Reuters

Mezi zbraněmi zabavenými mexickým drogovým kartelům jsou i ostřelovačská puška Barrett M82A1 ráže půl palce (vlevo) a odpalovací zařízení.

Článek

Ukázalo se, že více než 70 procent ze 29 284 zbraní zabavených drogovým gangům Mexiku v letech 2009 a 2010, na jejichž původ se mexické úřady tázaly v USA na Úřadu pro alkohol, tabák a zbraně, pocházelo ze Spojených států amerických.

To ale nemusejí být všechny zbraně z USA, protože na některé se mexické úřady nemusely ptát, zdůraznila senátorka Diana Feinsteinová.

„Zpráva potvrzuje, co mnozí z nás vědí," řekl senátor Charles Schumer. "Pro mexické narkobarony je stále velmi snadné získat přes naše hranice do svých rukou vražedné zbraně s kvalitami vojenských. Potřebujeme zdvojnásobit úsilí, abychom udrželi nebezpečné zbraně z dosahu rukou těchto zločinců," dodal.

Senátoři proto chtějí, aby se opět zavedl zákaz na vývoz střelných zbraní majících charakter vojenských, který vypršel v roce 2004. Chtějí také, aby bylo zakázáno na veletrzích zbraní prodávat zbraně bez ověřeného původu.

Zpráva potvrzuje, jak moc jsou mexické drogové kartely propojené s USA, kam dodávají narkotika a odkud získávají zbraně. Mexiko opakovaně uvádělo, že problém s drogovými kartely je do jisté míry způsoben vysokou poptávkou po drogách v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám