Hlavní obsah

V Peru byla oficiálně zlikvidována negramotnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

V Peru byla vymýcena negramotnost. Oznámil to podle agentury AFP prezident Alan García. Oficiální statistiky udávají, že analfabetismus klesl v andské zemi pod čtyři procenta, což je mezinárodně uznávaný limit.

Foto: Profimedia.cz

Školáci v peruánském Cuzku

Článek

V uplynulých pěti letech se v rámci alfabetizačního programu naučilo číst a základům počítání 1,7 miliónu Peruánců. Při zahájení vzdělávacího programu v roce 2006 bylo negramotných 11 procent obyvatel, zdůraznil García.

"V současnosti jsme se zbavili negramotnosti, která v dějinách vylučovala a trýznila tolik Peruánců," řekl prezident, kterému v červenci končí mandát. Připomněl, že v 50. letech, kdy on sám chodil do školy, negramotnost v Peru zasahovala 40 procent populace.

Celý proces alfabetizace ale ještě neskončil, protože zbývá dosud asi 800 000 obyvatel (z toho 70 procent tvoří ženy), kteří se potřebují naučit číst a psát. Na začátku programu bylo registrováno 2,5 miliónu negramotných z celkových 28 miliónů obyvatel země. Výuka se zaměřovala na venkovské a horské oblasti.

Podle údajů Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) na celém světě je negramotná asi pětina dospělé populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám