Hlavní obsah

Žena napadená šimpanzem zůstane slepá, ale má nový obličej

Novinky, Markéta Kautznerová
Boston

Po napadení šimpanzem musela dva roky schovávat svůj znetvořený obličej pod závojem. Nyní ale tato 57letá Američanka podstoupila úplnou transplantaci obličeje, třetí svého druhu v USA, a dostala tak šanci na lepší život. Sice neuvidí, ale bude moci vyjadřovat emoce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Žena dostala druhou šanci. Zůstala sice slepá, ale má nový obličejVideo: Reuters

 
Článek

Charla Nashová téměř zemřela, když ji v roce 2009 napadl asi stokilový šimpanz Travis, který patřil její kamarádce. Přežila, ale z děsivé nehody si odnesla trvalé následky, přišla o obě ruce a zrak a obličej měla celý znetvořený. Letos v květnu však podstoupila náročné operace. Při nich jí byly transplantovány obě ruce a nový obličej.

Na rekonstrukci obličeje pracoval tým více než třiceti lékařů, sester a anesteziologů z nemocnice v Bostonu pod vedením českého lékaře Bohdana Pomahače. Přes 20 hodin upravovali Nashové nos, rty, mimické svaly, nervy a kůži obličeje.

Foto: Profimedia.cz

Charla Nashová po napadení šimpanzem

Nashová však trpěla pooperačními komplikacemi.Přestaly se jí prokrvovat nově přišité ruce, a proto jí musely být opět odejmuty. Obličej se jí ale podle všeho hojí dobře, potvrdil to i její bratr Steve Nash. "Neuvěřitelné, bylo úžasné vidět její obličej. Je tak perfektní a skutečný. Myslím, že jeho funkčnost výrazně přispěje ke kvalitě jejího života," řekl na tiskové konferenci Nash.

V průběhu následujících měsíců by měla Nashová, která bohužel zůstala slepá, získávat stále lepší kontrolu nad obličejovými svaly a měl by se jí navrátit čich. Dárce, kterému Nashová vděčí za svou novou podobu, ale zůstal v utajení s ohledem na jeho rodinu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám