Hlavní obsah

Požár v Arizoně ohrožuje elektrické rozvody

Springerville

Obří lesní požár na východě Arizony, který zasáhl území o rozloze přes 1500 kilometrů čtverečních, ohrožuje klíčové rozvody elektřiny. Uvedla to stanice CNN, podle níž by se brzy mohly bez proudu ocitnout statisíce domácností a znemožněna by byla i veškerá telefonní komunikace v oblasti.

Článek

„Máme tady stožáry a kabely s vysokým napětím a máme tady optické kabely. Jestli to bude pokračovat, přijdeme o různé způsoby komunikace včetně mobilních telefonů,“ řekl mluvčí krizové skupiny Jim Whittington v arizonském Springerville, které bylo celé evakuováno.

„Požár je místy půl míle od hranic s Novým Mexikem,“ upozornil navíc mluvčí s tím, že by živel mohl zasáhnout i sousední federální stát.

Situace se ve čtvrtek večer ale mírně uklidnila, když se zmírnil vítr dosahující rychlosti až 65 kilometrů v hodině a hasiči mnohde mohli vyrazit, aby plamenům zabránili v šíření.

Přesto elektrárenská společnost El Paso Electric oznámila, že je požár jen 24 kilometrů od hlavních rozvodových kabelů, které zajišťují proud pro téměř 400 000 lidí. „Připravujeme se na možný výpadek,“ řekla mluvčí firmy Teresa Souzová.

Dodala, že firmou dodávanou elektřinu odebírají i v částech Nového Mexika a Texasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám