Hlavní obsah

Anarchista vybuchl dříve, než stihl bombou zaútočit na banku

Novinky, Markéta Kautznerová

Údajný anarchista při útoku na pobočku banky Santander v Chile omylem odjistil bombu dřív, než stihl utéct. Před bezpečnostní kamerou vzplanul, uhasil ho až řidič z kolem projíždějícího autobusu. Teď bojuje v nemocnici o život.

Článek

Luciano Pitronello Schuffeneger ztratil zrak a utrpěl rozsáhlé popáleniny poté, co jeho bomba předčasně vybuchla. Podle policie tento 22letý anarchista bombu odjistil omylem, když se pomocí násilí snažil ve středu kolem půl třetí ráno dostat dovnitř místní banky. Zaznamenala ho přitom bezpečnostní kamera.

Na záběrech je vidět, jak Schuffeneger manipuloval s jakousi taškou, z níž vycházel kouř. Vzápětí se objevily plameny, které ho postupně pohltily. Pomalu došel doprostřed silnice, kde ho řidič z kolem jedoucího autobusu uhasil.

„Cítil jsem explozi a ihned poté jsem spatřil hořícího muže. Vešel doprostřed ulice, padl k zemi a žádal o pomoc. Když ho řidič autobusu uhasil, bylo vidět, že je mladý a celý pokrytý krví,“ uvedl náhodný svědek pro místní média.

Schuffeneger utrpěl vážné popáleniny a lékaři mu pomocí léků uměle navodili kóma v zoufalé snaze o jeho uzdravení.

„Mysleli jsme, že jsou to jen slova, ale očividně se z něj stal radikál. Nikdy nás nenapadlo, že skončí takhle,“ uvedl jeden Schuffenegerův kamarád pro noviny La Segunda.

Útočník přijel na kradené motorce

Útočný výbuch poničil také pobočku banky. Policie prý dorazila na místo činu krátce po explozi. Spolu s experty na výbušniny pak pracovala celou noc, aby nasbírala dostatek důkazů. Podle deníku Daily Mail zatím policisté zjistili, že útočník dorazil na místo na motorce, kterou ukradl jednomu ze svých bratrů.

Ranní bombové útoky jsou v Chile velmi rozšířené, zatím při nich ovšem zemřel pouze jeden muž, kterému explodovala bomba v batohu na zádech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám