Hlavní obsah

Propagátor eutanazie Jack Kevorkian zemřel ve věku 83 let

Novinky,
Detroit
Aktualizováno

V pátek zemřel michiganský patolog Jack Kevorkian, který propagoval eutanazii a více než stovce lidí pomohl na onen svět. Proto se mu přezdívalo Doktor Smrt. O jeho skonu informoval jeho mluvčí s tím, že Kevorkian zemřel ráno v nemocnici v Beaumont na předměstí Detroitu, napsala CNN.

Foto: Profimedia.cz

Jack Kevorkian alias Doktor Smrt

Článek

Propagátor eutanazie byl hospitalizován se zápalem plic a kvůli selhání ledvin, s nimiž měl potíže dlouhodobě. Byl kvůli nim ošetřován i v půlce května.

Kevorkian byl znám jako obhájce práva lidí na asistovanou sebevraždu.

V devadesátých letech byl obviněn z několika vražd, protože pomohl zemřít asi 130 nevyléčitelně nemocným. Byl obžalován za pomoc při sebevraždě a osvobozen. Obžaloba mu nikdy vinu za úmyslné zabití nedokázala.

Trest vězení za vraždu

Až nakonec v září 1998 Kevorkian svému pacientovi - dvaapadesátiletému Thomasi Youkovi, jenž trpěl nevyléčitelnou degenerativní nervovou chorobou amyotripickou laterální sklerózou, takzvanou Lou Gehringovou nemocí. Osobně mu vpíchl smrtící injekci a pořídil o tom filmový záznam. Ten poskytl médiím a následně byl obviněn z vraždy.

Do vězení byl poslán v roce 1999.V roce 2007 byl předčasně propuštěn ze zdravotních důvodů za podmínky, že už nikomu nepomůže na onen svět.

Už v roce 1962 si podle svých slov uvědomil, že eutanazie a asistovaná sebevražda jsou eticky správné. V roce 1987 po návštěvě Amsterodamu, kde se eutanazie již několik let tolerovala, začal přes inzerát v amerických tiskovinách nabízet "poradenství ve smrti".

Hájil se, že jeho úmyslem není zabíjet, nýbrž zmírňovat utrpění umírajících.  Kromě posledního případu nikoho nezabil. Kevorkian po několika konzultacích, kdy ho pacient ujistil, že chce dobrovolně ukončit život, poskytl pacientovi speciální zařízení, které spustil vlastní rukou ten, kdo chtěl zemřít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám