Hlavní obsah

USA souhlasí se zahájením jednání s ČR o nové smlouvě o ochraně investic

Právo, Jiří Roškot (Washington/Los Angeles)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/ Los Angeles
Aktualizováno

Spojené státy souhlasí s tím, že budou jednat o smlouvě o ochraně investic s ČR počínaje letošním zářím. Smlouva by nahradila tu dosavadní pro Česko nevýhodnou, o jejíž změnu Praha usilovala deset let. Oznámila to ve čtvrtek ve Washingtonu ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová po jednání s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Foto: Zdeněk Fučík, ČTK

Ministři zahraničí ČR a USA Karel Schwarzenberg a Hillary Clintonová

Článek

„Je naším záměrem s ministrem Schwarzenbergem, aby rozhovory začaly letos v září co nejrychleji. Dávám všem na vědomí, že je to naše nejvyšší priorita,“ prohlásila šéfka americké diplomacie Clintonová.

Smlouvu z počátku 90. let měla zaručit příliv amerických investic do tehdejší ČSFR. Po zhruba deseti letech se však ukázalo, že smlouva poskytuje investorům vůči státu velmi široká práva, širší, než jaký je standard v EU, a kromě toho umožňuje hromadná arbitrážní řízení v různých zemích v téže kauze současně.

„USA se chtějí ještě do září seznámit s evropskými předpisy,“ řekl poté novinářům ministr s tím, že prohlášení Clintonové považuje v této souvislosti za nejdůležitější.

„Američané se pořád jen částečně smířili se skutečností, že dnes už je spousta věcí v kompetenci EU a platí evropské předpisy,“ řekl poté novinářům ministr. Za nejdůležitější považuje, že v budoucnu nebude možné, aby docházelo ke kumulaci arbitrážních řízení. Clintonová vyjádřila naději, že když se podaří jednání dokončit, projde smlouva schválením v českém parlamentu a v americkém kongresu.

Forma zapojení ČR do protiraketové obrany není jasná

Clintonová a Schwarzenberg potvrdili, že myšlenka umístit v Česku pozemní stanici na zpracování dat k systému včasného varování raketového štítu není hotovou věcí. Clintonová řekla, že stále probíhají konzultace o tom, jakou roli by Česko v systému mělo hrát, a vyjádřila naději, že to bude k vzájemné spokojenosti.

„Řekl jsem, že jsme připraveni se na štítu podílet,“ řekl český ministr s tím, že USA „samy ještě nevědí, jak skončí dialog s Rusy a NATO.

Na otázku, jak chápat loňské vyjádření premiéra Petra Nečase, z něhož vyplynulo, že umístění pozemní stanice v ČR je téměř hotovou věcí, že bude obnášet dvě kanceláře a počítače, ministr řekl: „Já nezodpovídám za výroky pana premiéra, já jsem v tom byl vždycky střízlivý a jsem nadále. Doporučil bych větší klid.“ Současně ale potvrdil, že Česko se na raketovém štítu bude podílet. „Považuji za to za samozřejmou povinnost člena NATO. Když tady bude konkrétní nabídka, samozřejmě že ano.“

V Praze bude Reaganova ulice

Ministr si ve středu prohlédl prezidentskou knihovnu Ronalda Reagana v Simi Valley asi 80 kilometrů od Los Angeles. Knihovna s expozicí vysloužilého Boeingu 707 Air Force One činí z celého areálu nejrozlehlejší prezidentskou knihovnu bývalého šéfa Bílého domu v celých USA. Reagan byl prezidentem v letech 1981 až 1989. V Praze se 1. července se na ministerstvu zahraničí uskuteční konference k 100. výročí Reaganova narození. Zúčastní se jí i bývalá ministryně zahraničí USA Condoleesa Riceová. Týž den bude část ulice Dr. Zikmunda Wintra v úseku od rezidence amerického velvyslance po ulici Pelléovu přejmenována na ulici Ronalda Reagana.

Schwarzenberg se ve čtvrtek ve Washingtonu zúčastnil konference k 60. výročí zahájení vysílání stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Setkal se také s čelnými politology.

Ministr Schwarzenberg rovněž ve středu jednal se starostou Los Angeles Antonioem Villaraigosou. Starosta projevil zájem města o koupi českých tramvají společnosti INEKON podobně jako města Seattle a hlavní město Washington.

Reklama

Výběr článků

Načítám