Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour po 100 miliónech mil ve vesmíru dosloužil

Novinky, rei
Mys Canaveral
Aktualizováno

Americký raketoplán Endeavour se ve středu ráno SELČ vrátil nadobro na Zemi. Svoji poslední vesmírnou misi ukončil přistáním v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě. Odtud zamíří do muzea, stejně jako raketoplán Discovery, který dosloužil už před časem, a Atlantis, jehož poslední let k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) brzy čeká. V Endeavouru se z kosmu vrátila i figura pohádkového Krtečka.

Článek

„S vyřazením Endeavouru a letky raketoplánů nekončí lidská potřeba prozkoumávat,“ uvedl na internetových stránkách amerického úřadu pro letectví a vesmír (NASA) velitel posádky Mark Kelly.

Endeavour byl nejmladším z trojice raketoplánů. Sestrojen byl v roce 1992, aby nahradil Challenger po jeho tragické havárii o šest let dříve. Endeavour měl před poslední, šestnáctidenní misí ve vesmíru nalétáno 116,4 miliónu mil, tedy téměř 190 miliónů kilometrů. Strávil v něm 283 dní, během nichž 4423krát obkroužil Zemi. Mise, z níž se ve středu vrátil, byla jeho pětadvacátá.

Na Zemi se ve středu s pěticí amerických a jedním italským astronautem vrátil i český Krteček. Postavičku si s sebou vzal člen posádky Andrew Feustel, jenž má v Česku příbuzné. Již dříve vezl do vesmíru Nerudovy Písně kosmické.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Raketoplán Endeavour se nadobro vrací na ZemiVideo: Reuters

Endeavour při poslední misi přivezl na ISS alfa magnetický spektrometr. Téměř sedm tun vážící zařízení za dvě miliardy dolarů (více než 34 miliard korun) již pátrá po antihmotě, aby vědcům pomohlo objasnit vznik vesmíru.

Raketoplány s lety končí

Provoz raketoplánů po 30 letech končí. NASA ale avizuje stavbu nových strojů, i když ne v blízké budoucnosti. Podle médií USA zvažují výrobu společně s Evropskou unií.

Jako poslední se má vydat k ISS Atlantis a technici už ho v noci na středu dopravili na odpalovací rampu. Start je plánován na příští středu.

Reklama

Související články

Papež telefonoval do vesmíru

Papež Benedikt XVI. v sobotu volal do nebe. Takto s nadsázkou popsal server Space.com telefonní rozhovor Benedikta s dvěma italskými astronauty a jejich deseti...

Výběr článků

Načítám