Hlavní obsah

Schwarzenberg se zastavil u Riceové v kanceláři

Právo, Jiří Roškot (San Francisco)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K půlhodinovému rozhovoru se v úterý na Stanfordově univerzitě v Kalifornii setkal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s bývalou šéfkou americké diplomacie Condoleezou Riceovou, která se v březnu 2009 na univerzitu vrátila jako profesorka politických věd. Riceová se v červenci v Praze zúčastní konference ke 100. výročí narození prezidenta Ronald Reagana.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalá ministryně zahraničních věcí USA Condoleezza Riceová a šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg na archivním snímku

Článek

"Velmi dobře se mi s ní spolupracovalo, a za tu dobu jsme se spřátelili," řekl Schwarzenberg českým novinářům. "Lehce jsme se dotkli dění v arabském světě a změny v zásadě přivítala," uvedl s tím, že Riceová se za tyto změny sama zasazovala, a přesvědčovala egyptského prezidenta Husního Mubaraka, který ji však nevyslyšel. "Teď ty změny nastaly," uzavřel. Dalším tématem byla pražská konference o Reaganovi, která se uskuteční na ministerstvu zahraničí. Riceová přijede do Evropy na několik takových konferencí.

"Srdečně mě přivítala a objala mě, takže jsem ji ruku políbit nemohl," upřesnil ministr setkání v kanceláři Riceové. Podle svých slov jí věnoval moserovky a knihu fotografií o Československu v letech 1948-1989. Exministryně mu na oplátku darovala svou knihu vzpomínek.

Schwarzenberg se předtím zúčastnil besedy se staršími členy Hooverova institutu, který je součástí Stanfordovy univerzity, a v němž působí i Riceová. Institut je konzervativním výzkumným pracovištěm, které deklaruje podporu demokracie, svobodného podnikání, míru a ochrany amerického systému.

Institut se po 2. světové válce vyvinul z knihovny, kterou v roce ve Stanfordu založil pozdější prezident USA Herbert Hoover, stoupenec myšlenky vlády odborníků, kteří jsou podle něj s to řešit problémy efektivněji. Léta Hooverovy vlády 1929-33 jsou však paradoxně spjata s krachem newyorské burzy a nejhoršími roky velké hospodářské krize. Jeho opatření na její zmírnění se minula účinkem, a Hoover je řazen k nejméně úspěšným americkým prezidentům.

Schwarzenberg v úterý v nedalekém San Francisku zahájil seminář o investičních možnostech v Česku a seznámil se se systémem firmy Plug and Play, která pomáhá malým začínajícím hi-tech firmám získat investory a obchodní kontakty tím, že jim umožní několik měsíců působit přímo v Silicon Valley, v němž jsou soustředěny špičky v oboru. Programu se účastní i společnosti z ČR. Ministr se setkal i s představiteli koncernu CISCO podnikajícího ve spotřební elektronice, sítích a komunikační technice, který má obchodní plány i v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám