Hlavní obsah

Chilský prezident Allende byl v 1973 zřejmě zavražděn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Někdejší chilský prezident Salvador Allende byl při vojenském převratu v roce 1973 pravděpodobně zavražděn. Podle chilské státní televize TVN tedy zřejmě nespáchal sebevraždu, jak se doposud uvádělo. Podobné podezření v úterý vznesla chilská komunistická strana v případě světoznámého spisovatele Pabla Nerudy, který zemřel několik dní po Allendovi oficiálně na následky rakoviny prostaty.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý chilský prezident Salvador Allende

Článek

Televize vychází z kopie 300stránkového vojenského spisu o Allendeově smrti, který analyzovali dva experti na patologii. Ti na základě toho dospěli k názoru, že šlo o vraždu. Spis se našel v budově vojenské justice, kterou zbořilo loňské zemětřesení.

Zpráva přichází týden poté, co byly v Chile exhumovány Allendeovy ostatky. Se souhlasem jeho rodiny to nařídil soud právě s cílem zjistit pravdu.

Ostatky byly odvezeny do laboratoře soudní lékařské služby v Santiagu, kde je budou zkoumat chilští i zahraniční experti, včetně španělského odborníka, kterého povolala sama rodina. Specialisté budou provádět radiologické zkoušky kostních pozůstatků i chrupu i balistické testy.

Socialista Salvador Allende stál v čele země od roku 1970. Při bombardování prezidentského paláce během vojenského převratu vedeného Augustem Pinochetem 11. září 1973 jej zabila kulka. Avšak zbraň ani projektily nikdy nebyly nalezeny.

Podle armády, která převzala moc, Allende spáchal sebevraždu střelou pod bradu z automatické pušky AK-47, kterou mu prý daroval tehdejší kubánský diktátor Fidel Castro.

Nejasnosti kolem Nerudovy smrti

Podobně nyní podali žádost o přešetření Nerudovy smrti chilští komunisté, kteří to zdůvodnili právě znepokojivými pochybnosti kolem Allendeho. Neruda zemřel v nemocnici 23. září 1973 a podle jeho šoféra byl zavražděn, aby se nemohl v exilu stát hlasitým kritikem vojenské diktatury. Spisovatel, který se chystal do Mexika, si svému řidiči prý stěžoval na podivnou injekci, kterou dostal uprostřed noci od jednoho lékaře.

Pochybnosti o okolnostech jeho smrti měl i mexický velvyslanec, který Nerudu navštívil den před jeho smrtí. Prý svou aktivitou a živým zájmem o situaci rozhodně nevypadal jako churavějící člověk v předsmrtném stadiu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám