Hlavní obsah

Vojín, který vynesl depeše pro WikiLeaks, byl pro službu v armádě nevhodný

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký vojín, který během nasazení v Iráku ukradl z databáze milióny tajných depeší amerických diplomatů a následně je předal ke zveřejnění internetovému serveru WikiLeaks, se pro službu v armádě nehodil. Uvádí to dokumentární film britského deníku The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Bradley Manning

Článek

Bradley Manning měl psychické potíže, problémy s disciplínou a nadřízenými a býval násilnický, tvrdí snímek.

Dokument se odvolává na důstojníka ze základny Fort Leonard Wood ve státě Missouri, kde Manning v roce 2007 prošel výcvikem, a tajnou armádní zprávu, v níž další důstojníci vypovídají, že Manning byl pro službu v Iráku nevhodný.

Manning se podle výpovědí choval jako dítě a opakovaně se ocitl před psychiatry, kteří přezkoumávali jeho stav.

„Osobně jsem Manninga po jeho výbuších několikrát vedl na prohlídku k psychiatrovi. Neměli ho tam držet a poslat do Iráku. Nikdy. Ne to rozhozené děcko, které jsem viděl. Všichni mlčí o tom, jak armáda a ti, kdo ho vyslali, v jeho případě selhali,“ řekl Guardianu důstojník z Fort Leonard Wood.

Armádní zpráva uvádí, že Manning měl potíže se přizpůsobit a propukaly u něj násilné výbuchy hněvu. Přesto byl do Iráku vyslán jako zpravodajský analytik. I tam měl ovšem potíže a dva měsíce po příjezdu mu raději zabavili západku z pušky, aby zbraň nemohl použít, což potvrdil Manningův právník David Coombs.

Scházela kontrola

Dokument Guardianu rovněž potvrdil, že počítače a síť SIPRNet pro přenos zašifrované komunikace mezi americkými ambasádami a ústředím ve Washingtonu nebyly dostatečně zabezpečené a „frustrovaný“ vojín, jak svůj stav Manning popsal, mohl nerušeně zkopírovat milióny dokumentů.

Bradley Manning byl zadržen před rokem. V armádním vězení ve Virginii čeká na soud. Americké úřady proti němu vznesly desítky obvinění, mimo jiné z napomáhání nepříteli. Hrozí mu až trest smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám