Hlavní obsah

V Nebrasce odložili popravu kvůli nekvalitní smrtící látce z Indie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli sporu ohledně kvality smrtícího koktejlu byla odložena poprava odsouzeného vraha v americkém státě Nebraska. Carey Dean Moore měl být 14. června popraven smrtící injekcí ve městě Lincoln, kde na smrt čeká už 30 let. Jeho obhájci se ale odvolali s poukazem na spornou kvalitu barbiturátu dovezeného z indické Bombaje. Domácího dodavatele látky potřebné k usmrcení Moora totiž vězeňská služba nenašla.

Foto: Profimedia.cz

Popravčí lůžko ve věznici v texaské Huntsville

Článek

Indická firma Kayem Pharmaceutical Pvt., výrobce barbiturátu thiopental sodný, není na seznamu společností schválených americkými úřady. Vězeň tak byl podle rozhodnutí Nejvyššího soudu státu Nebraska vystaven nebezpečí, že poprava se nezdaří a bude trpět. Moore byl odsouzen k trestu smrti v roce 1979 za vraždu dvou taxikářů v Oklahomě.

Thiopental sodný je jako sedativum jednou ze tří složek látky, kterou vězeňští popravčí používají k zastavení srdečních a dechových funkcí odsouzených. Společnost Hospira Inc., americký výrobce látky, přestala počátkem letošního roku tento barbiturát vyrábět. [celá zpráva]

Nedostatek thiopentalu sodného pociťují americké věznice hlavně od doby, kdy chemičky v Itálii a Británii zakázaly prodej této látky pro potřeby poprav. Stejné rozhodnutí s odkazem na "etické normy hinduismu" přijal nakonec minulý měsíc i výrobce v Bombaji.

Věznice ve státě Ohio a Jižní Karolína se nedávno kvůli nedostatku thiopentalu rozhodly popravit odsouzené vězně s použitím pentobarbitalu, látky původně určené k utrácení zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám