Hlavní obsah

USA dostaly zpět trosky vrtulníku nasazeného na dopadení bin Ládina

Islámábád předal Spojeným státům trosky speciálního vrtulníku, který havaroval při zásahu amerického komanda proti teroristovi Usámovi bin Ládinovi v severním Pákistánu. Oznámilo to americké ministerstvo obrany.

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

Článek

Pákistán trosky zabavil bezprostředně po útoku na počátku května. Snímky ocasní části stroje podle expertů naznačovaly, že vrtulník byl vybaven technologií, která znemožňuje zachycení radarem.

"Vrak nám vrátili o víkendu, teď už je zpět ve Spojených státech," řekl agentuře Reuters mluvčí Pentagonu Dave Lapan. Americká armáda po Pákistánu už od útoku chtěla, aby jí trosky předal.

Foto: Právo, ti, Reuters

Američané o zásahu proti šéfovi teroristické sítě Al-Káidy Pákistán předem neinformovali. V noci na 2. května vstoupily americké vrtulníky do pákistánského vzdušného prostoru a v Abbottabádu, vzdáleném jen desítky kilometrů od Islámábádu, z nich zvláštní komando zaútočilo na opevněnou vilu, v níž se bin Ládin skrýval.

Jeden z vrtulníků ale měl při akci poruchu a neplánovaně musel přistát. Američané proto po zabití bin Ládina poškozený stroj vyhodili do vzduchu.

Pákistán trosky zabavil, jejich snímky se ale přesto dostaly na veřejnost. Zachovaná ocasní část podle odborníků nepřipomínala žádné známé vrtulníky a měla prolamovaný tvar, který připomínal letadla vybavená technologií stealth, která znemožňuje zachycení radarem. Dosud se přitom nevědělo, že by Spojené státy "neviditelné" vrtulníky měly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám