Hlavní obsah

Soud nařídil propuštění Strausse-Kahna do domácího vězení

– New York

Newyorský soud v pátek nařídil na několikamiliónovou kauci propustit bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna, který v USA čelí obvinění ze sexuálního napadení pokojské. Podle zpravodajské stanice CNN bude převezen do prozatímního sídla v New Yorku.

Foto: Emmanuel Dunand, Reuters

Dominique Strauss-Kahn u soudu v New Yorku

Článek

Média ještě předtím informovala, že v bytě pronajatém k domácímu vězení ostatní obyvatelé domu Strausse-Kahna nechtějí.

Dvaašedesátiletý Strauss-Kahn doposud obýval samostatnou celu v nechvalně proslulé newyorské věznice Rikers, která leží na stejnojmenném ostrově. Nyní bude na další jednání soudu vyčkávat v jistém manhattanském bytě. Jeho žena přitom v této lokalitě pronajala jiný byt, ale podle informací BBC zde někdejší šéf MMF není vítán.

Kvůli komplikacím v podmínkách kauce si newyorský soud na dnešní odpoledne místního času (pozdní večer SELČ) povolal právníky obžaloby a obhajoby. Soudce Michael Obus podle agentury AP prohlásil, že podmínečné propuštění obviněného umožní.

Právníci Strausse-Kahna již dříve složili v hotovosti jeden milion dolarů (17,2 miliónu korun) a záruku pěti milionů dolarů (asi 86,2 miliónu korun), která má podobu zástavy některé z nemovitostí finančníkovy rodiny. Strauss-Kahn rovněž musel odevzdat oba cestovní pasy, které vlastní, a další dokumenty. Pokud poruší podmínky kauce, o peníze i zastavenou nemovitost přijde.

Na pohyb Strausse-Kahna v domácím vězení budou dohlížet videokamery, ozbrojená stráž a elektronický náramek.

Obvinění proti Straussovi-Kahnovi má sedm bodů. Nejzávažnější z nich, sexuální napadení prvního stupně, může vést až k 25 letům vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám