Hlavní obsah

Mississippi ohrožuje New Orleans, lidé propadají panice

– New Orleans
Novinky, CNN, aš, Time

Americké město New Orleans, které před šesti lety zdevastoval hurikán Katrina, hrozí další rána. Hladina řeky Mississippi je na rekordní úrovni, přestože část vod odvádí kanál Morganza. Překonala už stav z dob stoleté povodně z roku 1927. Dalším nebezpečím je, že voda nemusí po dva měsíce klesnout. Lidé propadají panice. Kvůli povodni už bylo evakuováno na deset tisíc obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mississippi stále stoupá a zaplavuje další městaVideo: Reuters

 
Článek

Mnoho obyvatel neworleanské čtvrti Lower Ninth Ward je nervózních. Hladina se blíží vrcholu hrází a břehů. Místní obyvatelé apelují, aby bylo nařízeno uzavření některých čtvrtí a jejich evakuace.

„Je jen otázkou času, kdy budeme zase zaplaveni,“ říká Linda Jacksonová z Lower Ninth Ward.

Úřady vyzývají ke klidu. Podle předpovědi by měla voda v příštích dnech klesnout. Starosta New Orleans Mitch Landrieu říká: „New Orleans je bezpečný.“ Mnozí mu však nevěří.

Vicksburg čeká rekordní povodeň

Zatímco osud New Orleans jasný není, město Vicksburg už očekává nejméně stoleté záplavy. Voda bude o 30 centimetrů výše než v roce 1927 „Jakmile bude zasažena koruna, zůstane voda na hrázi další měsíc. Vše co pak můžeme lidem říci, je že musí být další měsíc půldruhého ostražití,“ řekl Henry Dilaney od amerických ženistů.

Situace navíc komplikují kmeny a další věci, které voda unáší. Hrozí, že mohou poškodit hráz. Ta se proto načas uzavřela, ale stoupající voda zase vedla k jejich otevření.

Jde o největší záplavy od roku 1937. Poprvé v historii byly otevřeny tři propustě, jedna na Missouri a dvě v Louisianě, které mají ulevit hrázím, držícím obvykle líně se valící kalnou řeku v korytu.

Situaci komplikují i jedovatí hadi. V kanále Morganza žijí tři druhy jedovatých zmijovitých hadů. Ti nyní opouštějí zaplavené území.

Kvůli záplavám už ve státě Mississippi evakuovali skoro 5000 obyvatel a v Louisianě 4000. Další evakuovali už dříve v Tennessee.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám