Hlavní obsah

CIA použila pro sledování bin Ládina nový neviditelný bezpilotní letoun

– Washington
Novinky, Alex Švamberk

Americká zpravodajská služba CIA použila při průzkumu a sledování domu v pákistánském Abbottábádu, kde se skrýval Usáma bin Ládin, nový typ bezpilotních letounů kategorie stealth Lockheed RQ -170 Sentinel, obtížně zjistitelných radarem. Uvedl to ve středu list Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

RQ-170 Sentinel na záběru z Kandaháru

Článek

Lety nad komplexem podnikaly tyto ultramoderní stroje po několik měsíců. CIA se rozhodla pro jejich využití, protože jsou obtížněji zjistitelné radarem než běžné bezpilotní letouny, jako Predator či Reaper. Mají také vyšší dostup.

RQ-170 Sentinel má podobně jako neviditelný bombardér B-2 Spirit podobu samokřídla a většina tvarů je oblých, takže dobře rozptyluje radarové paprsky. Stroj je také relativně velký, má rozpětí mezi 20 a 27 metry.

Americké letectvo už dříve potvrdilo existenci tohoto stroje a jeho nasazení v zahraničí. Objevil  se na záběrech pořízených v roce 2009 u afghánského Kandaháru. Protože v Afghánistánu není Tálibán vybaven radarem, spekuluje se, že stroje byly využívány při misích nad Íránem nebo – jako v tomto případě - nad Pákistánem.

Stroj však nevyužívá tak vyspělou technologii, jako třeba B-2 Spirit, nemá nejen zubaté okraje dvířek podvozku, ale ani zřejmě tak dokonalý nátěr. Zřejmě jde o to, aby se při případném sestřelení nedostaly tyto nejmodernější technologie do rukou nepřítele.

Nasazení RQ-170 nad Abbottábádem americké letectvo USAF nepotvrdilo , ale bývalý vysoký představitel CIA uvedl, že tajná služba potřebovala vědět více o tom, co se v domě děje. Dodal ale, že vyspělá bezpilotní průzkumná letadla kategorie stealth jsou jen jedním z použitých prostředků. Dalšími byly mimo jiné družice.

Stroje PQ-170 se využily, protože poblíž jsou pákistánské základny a také pákistánská jaderná síla. Hrozilo nebezpečí, že tradiční bezpilotní průzkumné verze Predatorů by mohly být radary zachyceny.

CIA kvůli sledování domu žádala navýšit rozpočet o několik desítek miliónů dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám