Hlavní obsah

Část lebky kongresmanky Giffordsové bude nahrazena plastem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři v Houstonu ve středu nahradí část lebky postřelené americké kongresmanky Gabrielle Giffordsové implantátem vyrobeným z plastu. V lednu ji na hlavě těžce zranil útočník na mítinku v arizonském Tucsonu a lékaři jí odebrali část lebeční kosti.

Článek

Současná operace je podle agentury AP důležitým mezníkem v zotavování političky. Giffordsová zatím nosila zvláštní helmu, která chránila její hlavu před zraněním. "Tato operace zlepší kvalitu života (Giffordsové), protože si nebude muset neustále hlídat svou bezpečnost a starat se o helmu," řekl lékař Richard Riggs. Rekonvalescence po operaci podle něj potrvá nanejvýš dva dny.

Lékaři umístí plastový implantát tak, že neovlivní růst vlasů a ty poté zakryjí celé zraněné místo. Odebranou část lebky ale nemohou použít, protože ji střelné zranění částečně roztříštilo a s nepoškozenou kostí by hladce nesrostla.

Giffordsová podstoupí operaci jen dva dny poté, co se vrátila do Houstonské nemocnice z Floridy. V tamním Kennedyho vesmírném středisku sledovala start raketoplánu Endeavour, kterému velí její manžel, astronaut Mark Kelly.

Po zotavení z operace ji propustí

Kongresmanka byla zraněna 8. ledna na politickém shromáždění v Arizoně. Ozbrojenec ji střelil do hlavy a dál pálil do davu shromážděných lidí. Celkem zabil šest osob a 13 dalších zranil.

Kulka prošla Giffordsové levou částí mozku, kongresmanka však zranění přežila a podle lékařů se neobyčejně rychle zotavuje. Dalším krokem v rekonvalescenci po středeční operaci bude její propuštění z nemocnice, termín ale zatím ještě nebyl stanoven. I po ukončení hospitalizace však bude muset Giffordsová dlouhou dobu docházet na rehabilitace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám