Hlavní obsah

Po bin Ládinovi jsme šli trochu naslepo, prohlásil šéf obrany USA

Washington

Americký ministr obrany Robert Gates plně nedůvěřoval tajným informacím při útoku na skrýš teroristy Usámy bin Ládina. Ministr to řekl v neděli v pořadu 60 Minutes televize CBS. Americké speciální komando bin Ládina zabilo před čtrnácti dny v Pákistánu.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

"Upřímně řečeno, byl jsme znepokojený. Měl jsme výhrady ke zpravodajským informacím. Nebylo ani jisté, jestli je bin Ládin v tom objektu, neměli jsme pro to jediný přímý důkaz. Všechny byly jen nepřímé. Ale byly to nejlepší informace, které jsme patrně získali od roku 2001," řekl ministr.

Rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy bylo podle něj "jedno z nejodvážnějších" vzhledem k nejistotě informací a také riziku operace.

Gates přiznal, že sledoval akci v přímém přenosu stejně jako ostatní v Bílém domě s mimořádným napětím. "Myslím, že jsem byl stejně jako ostatní jako zhypnotizovaný. Samozřejmě, že jsem byl strašně nervózní, když ten vrtulník přistál na pozemku, protože jsem věděl, že to v plánu nebylo. Ale ti chlapci prostě byli úžasní," prohlásil.

Jeden z vrtulníků, které komando k objektu dopravily, přistál na ploše objektu, ale poškodil se a členové komanda ho pak zničili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, kde se skrýval Usáma bin LádinVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám