Hlavní obsah

Šéf MMF obvinění za sexuální útok odmítá, jeho manželka stojí při něm

Šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) a horký kandidát na budoucího prezidenta Francie Dominique Strauss-Kahn byl v sobotu zadržen v New Yorku kvůli obvinění ze sexuálního útoku na hotelovou pokojskou. Podle amerických zákonů mu hrozí 15 až 20 let vězení. Strauss-Kahn podle svého právníka trvá na své nevině. Obvinění nevěří ani Strauss-Kahnova manželka.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn

Článek

Advokát Strausse-Kahna Benjamin Brafman odmítl všechna obvinění. Manželka šéfa MMF Strausse-Kahna Anne Sinclairová prohlásila, že obviněním proti svému manželovi vůbec nevěří. "Ani na vteřinu nevěřím obviněním, která byla vznesena proti mému manželovi. Nepochybuji o tom, že se prokáže jeho nevina," uvedla tato známá dvaašedesátiletá francouzská novinářka amerického původu v prohlášení pro AFP.

Mluvčí MMF Caroline Atkinsonová případ nekomentovala. „Všechny dotazy nechť jsou směřovány na jeho osobního právníka a na místní úřady. MMF zůstává plně funkční," řekla.

První tajemnice Socialistické strany Martine Aubryová byla podle svých slov ohromena. Naopak vůdkyni krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou zpráva nepřekvapila: "Jak každý ví, je pravda, že v Paříži se měsíce, ne-li roky, v politických a novinářských kruzích povídá o poněkud patologickém vztahu pana Strausse-Kahna k ženám. Po informaci z dnešního rána jsem proto ze židle nespadla."

Francouzský vládní mluvčí François Baroin vyzval ke zdrženlivosti: "Musíme být maximálně zdrženliví v analýzách, komentářích a vývodech.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šéf MMF byl obviněn ze sexuálního napadení pokojské v hotelu SofitelVideo: Reuters

"Málo doporučeníhodný člověk"

Naopak pravicový poslanec Bernard Debré nešetřil kritikou. "Samozřejmě je tu presumpce neviny, ale myslíte si, že by policie přišla do letadla pro někoho, jako je on, jenom tak?" řekl. Strauss-Kahn je podle něho "málo doporučeníhodný člověk", který se "válí v sexu". "Je to nepřijatelné, pro zemi ponižující, francouzskou politiku to přijde draho," prohlásil. Cesta DSK do Elysejského paláce podle něj skončila.

"Je to šok, ale vše je nutno ověřit," řekla neúspěšná prezidentská kandidátka socialistů v minulých volbách Ségolene Royalová, která chce kandidovat znovu. Odmítla ale spekulovat o možných důsledcích na francouzskou politiku, podle ní by to teď bylo neslušné. I ona připomněla nutnost respektovat presumpci neviny.

Podle analytika Jean-Thomaes Lesueure se „karty rozdají znovu“. Žádný socialistický kandidát se podle Lesuereho Straussovi-Kahnovi nevyrovná. Podle analytika půjde o souboj levice s pravicí, Sarkozyho zkušenost bude ale prý platit víc než dřív. „Sarkozymu zmizí velký soupeř, Le Penová bude mít šanci označit všechny politiky za prohnilé," dodal analytik Lesueure.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám