Hlavní obsah

Šéfovi MMF hrozí za sexuální útok na pokojskou až 20 let vězení

– New York • Aktualizováno

Šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn byl v sobotu zadržen v New Yorku kvůli obvinění ze sexuálního útoku na hotelovou pokojskou. Podle amerických zákonů mu hrozí 15 až 20 let vězení. Strauss-Kahn podle svého právníka trvá na své nevině.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn

Článek

Dvaatřicetiletá pokojská v hotelu Sofitel poblíž Times Square podle agentury AP policii vylíčila, že v sobotu kolem 13:00 místního času (18:00 SELČ) vešla do Strauss-Kahnova pokoje, kde ji šéf MMF sexuálně napadl. Podle zjištění listu New York Post vyšel z koupelny zcela nahý, vrhl ji na postel a vynucoval si orální sex. Pokojské se však podařilo uvolnit a utéct.

Strauss-Kahn pak narychlo opustil pokoj a nechal v něm podle policie mobil a další osobní věci. V hotelu Sofitel se podle Reuters za noc platí 3000 dolarů (téměř 52 000 korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šéf MMF byl obviněn ze sexuálního napadení pokojské v hotelu SofitelVideo: Reuters

Pokojská uvedla, že poté, co pokoj opustila, informovala své spolupracovníky, kteří zavolali policii. Hlavní ředitel a předseda Výkonné rady MMF byl zadržen krátce před tím, než měl z newyorského mezinárodního letiště Johna F. Kennedyho odletět do Paříže.

Server msnbc.msn.com uvedl, že dvaašedesátiletý Strauss-Kahn, horký kandidát na post francouzského prezidenta ve volbách v roce 2012, byl vyveden z letadla a předán newyorským detektivům. Byl obviněn z pokusu o znásilnění, omezování osobní svobody a sexuálně motivovaného trestného činu. Browne řekl, že Strauss-Kahn nemá diplomatickou imunitu a ještě v neděli  by měl být předvolán před newyorský soud.

Strauss-Kahn je nyní ve vazbě

Mluvčí newyorské policie Paul Browne agentuře Reuters potvrdil, že Strauss-Kahn byl vzat do vazby a je vyslýchán v souvislosti s údajným sexuálním napadením.

MMF podle jeho washingtonského mluvčího Williama Murrayho zprávu o zadržení Strauss-Kahna zatím ponechal bez komentáře. Podle agentury AP šéf MMF formálně obviněn nebyl.

MMF je mezinárodní odborná organizace OSN. Jedním z jejích cílů je napomáhat mezinárodní měnové spolupráci. Dvaašedesátiletý Strauss-Kahn stojí v čele organizace od listopadu 2007.

V roce 2008 byl Strauss-Kahn vyšetřován kvůli údajnému zneužití služebního postavení v souvislosti s intimním vztahem se svou podřízenou. V říjnu toho roku se v této aféře omluvil za "chybný úsudek", popřel však, že zneužil své pozice.

Mezinárodní měnový fond (MMF) se po sobotním zatčení a obvinění svého výkonného ředitele Dominiqua Strausse-Kahna ze sexuálního napadení ocitá bez nejvyššího vedení právě v době, kdy se má podílet na řešení eskalující dluhové krize Řecka a dalších ohrožených zemí eurozóny. Berlín již zrušil nedělní schůzku kancléřky Angely Merkelové s šéfem MMF a Strauss-Kahn se podle všeho nezúčastní ani pondělního zasedání ministrů financí eurozóny.

Profil Dominiqua Strausse-Kahna
V čele MMF stanul tento zkušený ekonom a dlouholetý bývalý francouzský socialistický ministr a reformista 1. listopadu 2007 (pětiletý mandát mu má končit na podzim 2012).
Již loni v únoru Strauss-Kahn nevyloučil možný předčasný odchod z čela finanční instituce proto, aby mohl kandidovat na francouzského prezidenta ve volbách na jaře 2012.
Oficiálně se ke kandidatuře ale zatím nevyjádřil, průzkumy veřejného mínění mu však pro případ, že do voleb půjde, dávají nejlepší šance na porážku prezidenta Nicolase Sarkozyho.
Ve Francii populární Strauss-Kahn před prezidentskými volbami v roce 2007 podlehl ve vnitrostranickém boji své Socialistické strany (PS) Ségolene Royalové, kterou pak Sarkozy porazil.
Do PS vstoupil Strauss-Kahn v polovině 70. let. Prošel řadou stranických funkcí a v roce 1986 byl poprvé zvolen do parlamentu. Je považován za představitele umírněného a reformního křídla PS.
Strauss-Kahn byl na konci 90. let francouzským ministrem financí v socialistické vládě a ve funkci si vydobyl pověst schopného a pragmatického ekonoma. K demisi ho donutil až finanční skandál, ale po očištění soudem se do politiky vrátil.
Za jeho odstoupením z ministerského postu v roce 1999 stála aféra kolem platby asi 600.000 franků za údajně nevykonanou práci od studentské zdravotní pojišťovny MNEF v letech 1994 až 1996, kdy byl jejím advokátem.
V roce 2008 se Strauss-Kahn veřejně omluvil za "chybu v úsudku", které se dopustil milostnou aférkou se svou podřízenou. Popřel však, že by zneužil své pozice. Výkonná rada MMF posléze prohlásila, že její šéf své pozice nezneužil a může dál působit ve funkci.
V sobotu vzala Strausse-Kahna do vazby americká policie kvůli obvinění, že sexuálně napadl hotelovou pokojskou. Šéf MMF bude podle svého právníka trvat na své nevině.
Strauss-Kahn se narodil 25. dubna 1949 v Neuilly-sur-Seine v židovské sefardsko-aškenázské rodině. Vyrůstal v marockém Agadiru, ale po ničivém zemětřesení v roce 1960 rodina odjela do Monaka.
Na univerzitě v Nanterre vystudoval obchod, politické vědy, ekonomii a právo a poté několik let přednášel a věnoval se vědě.
V letech 1992 až 1993 byl ministrem průmyslu a zahraničního obchodu v kabinetu Pierra Bérégovoye a v letech 1997 až 1999 ministrem hospodářství, financí a průmyslu ve vládě Lionela Jospina. V kabinetu byl "DSK", jak je přezdíván, premiérovou pravou rukou.
V roce 1991 se Strauss-Kahn potřetí oženil, jeho manželkou se stala známá televizní moderátorka Anne Sinclairová. Z předchozích manželství má čtyři děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám