Hlavní obsah

Americký vyslanec pro Blízký východ rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zvláštní vyslanec Spojených států pro Blízký východ George Mitchell v pátek rezignoval. Podle agentury AP se tak rozhodl z osobních důvodů. Prezident Barack Obama do funkce prozatímně jmenoval dosavadního Mitchellova zástupce Davida Halea.

Foto: Ammar Awad, Reuters

George Mitchell

Článek

Prezident v prohlášení uvedl, že se Spojené státy nadále angažují v úsilí o dosažení míru na Blízkém východě. "Mám plnou důvěru v Davidovu schopnost dosahovat v tomto důležitém úsilí dalšího pokroku," řekl. Připomněl také, že Mitchell vždy říkal, že bude svou funkci vykonávat jen dva roky.

Obama jmenoval Mitchella do úřadu dva dny po svém vstupu do Bílého domu v roce 2009. Vyslanec strávil většinu z následujících dvou let cestováním mezi Izraelci, Palestinci a arabskými zeměmi a snažil se přimět znesvářené strany k rozhovorům, jež by vyústily ve vznik nezávislého palestinského státu, který by neznamenal ohrožení pro Izrael.

Mitchell v minulosti sloužil jako prostředník mírových rozhovorů mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku. Na Blízkém východě se mu ale významnějšího pokroku dosáhnout nepodařilo.

Mitchellovu pozici zhoršila dohoda mezi Fatahem a Hamásem

Podle serveru Politico měl Mitchell těžkou pozici, protože USA i palestinští představitelé se při jednání soustředili na zmrazení izraelské kolonizace západního břehu Jordánu, židovský stát však na to odmítl přistoupit. Velvyslancovo postavení poté dál zhoršila nedávná dohoda mezi palestinskými stranami Fatah a Hamás. Hamas považují Američané za teroristickou organizaci a odmítají s ní jednat, pokud neuzná právo Izraele na existenci. Hamás tento požadavek odmítá.

Poradce palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse Nímr Hamád v reakci na Mitchellovu rezignaci oznámil, že vyslancovi komplikoval práci neústupný postoj židovského státu. "Mitchell...neviděl způsob, jak být prostředníkem mezi dvěma stranami, z nichž jedna nechce naslouchat," prohlásil Hamád.

Izrael se k Mitchellově rezignaci ani k Hamádovu výroku nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám