Hlavní obsah

Šéfa neonacistů v USA zastřelil jeho desetiletý syn

Sacramento

Desetiletého hocha z Kalifornie, jehož jméno úřady nezveřejňují, čeká proces u soudu pro mladistvé. Je obviněn z vraždy svého otce, šéfa tamní organizace Národního socialistického hnutí, které se otevřeně hlásí k nacistické ideologii. Zastánci chlapce žádají jeho osvobození vzhledem k tomu, v jakém prostředí vyrůstal.

Foto: Profimedia.cz

Jeff Hall v nacistické uniformě

Článek

Dvaatřicetiletého Jeffa Halla, jenž usiloval o to, aby v Americe žili jen běloši, jeho syn zastřelil na prvního máje v rodinném domě v Riverside. Policie potvrdila, že vražda otcovou zbraní byla úmyslná, o chlapcově motivu se ale neví.

Zastánci pohublého desetiletého blonďáka malého vzrůstu tvrdí, že by měl být soudem osvobozen vzhledem k tomu, v jakém prostředí vyrůstal. Otec ho údajně zapojoval do aktivit svého hnutí a den před svou smrtí měl nejstaršího ze svých pěti dětí vzít na mítink, kde byla otevřeně proklamována nenávist vůči lidem jiné rasy. Chlapcův obhájce se dal slyšet, že zvažuje požádat o zproštění viny kvůli nepříčetnosti.

Deník The New York Times upozornil, že hochovi rodiče v minulosti prošli tvrdým rozvodem, během něhož jeden druhého obviňoval ze zneužívání dětí. Sociální pracovníci rodinu sledovali od roku 2003.

Národní socialistické hnutí bylo v USA založeno v roce 1994. V současnosti působí ve 32 amerických státech a má asi 400 členů. Příslušníci občas nosí nacistické uniformy se svastikami na páskách na rukávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám