Hlavní obsah

Bin Ládina bychom nechali žít, kdyby se vzdal, tvrdí americký ministr

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder odmítl, že by zabití vůdce teroristů z al-Káidy bylo plánovaným atentátem. Holder to řekl během čtvrtečního rozhovoru pro britskou stanici BBC.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Článek

Akce amerického komanda v pákistánském Abbóttabádu z 2. května byla podle ministra misí, při níž měl být bin Ládin buď chycen, nebo zabit. Pokud by se chtěl bin Ládin vzdát, bylo by to přijato, řekl Holder.

"Kdyby existovala ta možnost přijatelné kapitulace, tak by se uskutečnila. Ovšem ochrana sil, které byly do domu vyslány, byla v našich myslích prioritou," prohlásil ministr.

Holder zopakoval, že akce byla v souladu s mezinárodním právem, které povoluje udeřit proti nepřátelským velitelům.

Usáma dál koordinoval teroristy

Američtí specialisté mezitím analyzují materiály, které vojáci našli v domě, kde se bin Ládin posledních pět let skrýval i se svými třemi ženami a potomky. Jedná se především o ručně psaný deník, sto paměťových disků a pět počítačů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma Bin Ládin sleduje sám sebe v televizi (Pentagon nahrávku zveřejnil bez zvuku)Video: Reuters

Zdroje blízké vyšetřování deníku The Washington Post pověděly, že bin Ládin vzdor skromným podmínkám zůstával v kontaktu s radikály a plánoval další útoky proti USA.

„Vzkazoval jim: musíte se soustředit na USA a Západ,“ uvedl zdroj s tím, že ne všichni jeho spojenci s Usámou souhlasili. Někteří se chtěli více soustředit na útoky v arabském světě, například v Jemenu, Somálsku či Alžírsku, které by navíc podle jejich názoru byly méně riskantní.

Americký představitel rovněž poznamenal, že se bin Ládin v domě v Abbóttabádu cítil bezpečný a zjevně si nepřipravil žádný plán úniku v případě, že by byl vypátrán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okolí domu, kde byl zabit Usáma Bin LádinVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám