Hlavní obsah

Usáma bin Ládin si psal deník

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Vůdce teroristů z al-Káida Usáma bin Ládin si ve svém útočišti v domě v pákistánském Abbóttabádu psal deník. Oznámila to ve středu televize NBC s odkazem na nejmenované americké představitele.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin

Článek

Podle zdrojů si bin Ládin zaznamenával vize a plány dalších útoků. Některé operace dopodrobna vylíčil. Šéf al-Káidy chtěl útočit v době významných svátků, jako například 4. července, kdy USA slaví Den nezávislosti. K 10. výročí útoků z 11. září 2001 poznamenal, že nejen New York, ale i další města jako Los Angeles by měla být cílem.

Bin Ládin se měl také zamýšlet nad tím, kolik životů je třeba zničit, než Washington přehodnotí svoji politiku na Blízkém východě. Odpovědí mu bylo, že tisíce.

Deník zabavilo americké komando, které na dům udeřilo 2. května, přičemž zastřelilo bin Ládina, další tři muže a jednu ženu. Kromě deníku si Američané z domu údajně odnesli sto paměťových disků a pět počítačů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okolí domu, kde byl zabit Usáma Bin LádinVideo: Reuters

O existenci bin Ládinova deníku se hovořilo už dříve, když jeden z jeho synů ve svých pamětech napsal, že otec si písemně zaznamenával své myšlenky v době, kdy rodina žila v Súdánu a v Afghánistánu.

Obama chystá řeč k muslimům

Mezitím přední americká média nadále vyzývají prezidenta USA Baracka Obamu, aby zveřejnil fotografie mrtvého bin Ládina. Obama si to nepřeje, obává se, že by snímky podnítily nenávist vůči Spojeným státům a staly se nástrojem propagandy radikálů. Ve středu však uvedly agentury, že fotografie uvidí někteří zákonodárci. [celá zpráva]

Obama si podle agentury AP v současnosti připravuje projev k muslimskému světu. Údajně ho přednese příští týden a vyzve v něm vyznavače islámu, aby se distancovali od radikalismu a terorismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám