Hlavní obsah

Vzdutá Mississippi se valí na jih, zaplaveno bude 12 000 čtverečních kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans
Aktualizováno

Rozvodněná řeka Mississippi, která zaplavila na začátku týdne Memphis, se valí dál. Ohrožuje hlavně Louisianu. Její guvernér Bobby Jindal uvedl, že zaplaveno bude až 12 000 kilometrů čtverečních rozlohy státu. Mobilizována už byla národní garda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hladina Mississippi v Memphisu dosahuje rekordní výškyVideo: Reuters

 
Článek

Obrovské plochy státu mohou skončit pod vodou, aby nebylo ohroženo nízko položené New Orleans.

Obyvatelé, kteří už jsou zvyklí na časté hurikány bičující oblast, jsou plni obav, neboť nevědí, co mají očekávat. Tentokrát je neohrožuje voda, kterou přinesly přívalové deště, nýbrž voda valící se korytem řeky Mississippi, tedy z opačné strany.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Zaplavený most v Holly Grove v Arkansasu

Foto: Eric Thayer, Reuters

Kromě vody ohrožují obyvatele i hadi snažící se uniknout mokrému živlu.

Od pondělí se otevírají propustě v hrázi v Bonnet Care v Reserve asi 35 mil západně od New Orleans. Dvacet osm jich bylo otevřeno v pondělí a 44 v úterý. Uvažuje se ale také o otevření hrází Morganza Spillway nad Baton Rouge, které se neotevřely od roku 1973.

Ušetřeno by tak bylo New Orleans a Baton Rouge, ale zaplaveny by byly zalidněné oblasti okolo města Morgan a bažiny okolo řeky Atchafalaya.

Město Morgan sice chrání hráz, jenže od moře. Z druhé strany může být zaplaveno vodou z jezera Palourde. Město obklopuje voda z většiny stran.

Po otevření hrází Morganza bude podle Jindala v přímém ohrožení postupujícím čelem přívalové vlny asi 2500 lidí a 2000 budov. Rozlévající se voda ale může zasáhnout až 11 000 budov a postihnout 25 000 obyvatel. Hladina může dosáhnout výše 150 a 750 centimetrů.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Zaplavené historické depo v Vicksburgu ve státe Mississippi

Foto: Eric Thayer, Reuters

Zaplavené domy v arkansaském Holly Grove

Když se hráz otevřela naposled v roce 1973, v domech byl asi metr vody, nyní ale může být situace horší, protože část zemědělské půdy, která vodu zadržela, se změnila ve stavební pozemky, kde vyrostly domy. Terrebone Parish už vyhlásilo stav nouze a buduje hráze z pytlů s pískem. V oblasti žije 110 000 lidí a oblast patří ve státě k ekonomicky nejsilnějším regionům, kde jsou závody na zpracování ropy i plynu a také rozvinuté rybářství.

Situace může být mnohem horší než v Memphisu. [celá zpráva]

Zvýšenou hladinu mají i přítoky řeky jako Missouri nebo Vlčí řeka.

Reklama

Výběr článků

Načítám