Hlavní obsah

Američané šli na Usámu s vybavením za milióny, ale zapomněli metr

Washington

The Washington Post přišel s několika detaily ohledně dopadení teroristy Usámy bin Ládina. Speciální jednotka prý neměla s sebou metr, který měl potvrdit identitu mrtvého těla.

Článek

Prezident Barack Obama sledoval akci z Bílého domu, a když viděl, že vojáci nemohou tělo změřit, otočil se na poradce se slovy: "Věnovali jsme na tu operaci helikoptéru za 60 miliónů a nemůžeme si dovolit svinovací metr?"

The Washington Post také popisuje, co útoku na teroristův dům předcházelo. Američané sledovali dům a lidi kolem něj delší dobu, důležitou osobou byl přitom bin Ládinův kurýr, kterého odposlouchávali.

"Kde jsi? Chyběl jsi nám. Co je nového, co děláš?" ptal se ho jednou jeho kamarád. "Jsem s lidmi, s nimiž jsem byl dříve," odpověděl muž. "Ať tě provází Bůh," řekl druhý.

To pro Američany znamenalo další stopu vedoucí k potvrzení teorie o pobytu nejhledanějšího teroristy světa. Před akcí prý tajné služby uvedly, že pravděpodobnost, že to bude on, je 60-80%. Podezřelé bylo také to, že muž i ostatní z domu vždy odjížděli docela daleko (asi 90 minut), než si dali do mobilu baterku.

Američané mají podezření, že bin Ládina chránila pákistánská tajná služba. Jinak by terorista nemohl celá léta žít ve velkém luxusním sídle tak blízko hlavního města Pákistánu a mnoha posádek armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám