Hlavní obsah

Američané zveřejnili domácí videa Usámy bin Ládina

Nahrávky, které americké speciální komando zabavilo v bin Ládinově domě v Abbottábádu, ukazují teroristu například při sledování televizního zpravodajství o něm samém. Zbylá videa obsahují především teroristovy propagandistické projevy. Nahrávky zveřejnilo americké ministerstvo obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma Bin Ládin sleduje sám sebe v televizi (Pentagon nahrávku zveřejnil bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Z pětice filmů, které nabízejí pohled za zdi bin Ládinovy třípatrové vily v pákistánském Abbottábádu, podle agentury AP bývalý nejhledanější terorista světa vychází jako někdo, kdo byl posedlý sám sebou. Velmi mu údajně také záleželo, jak je vnímán širokou veřejností.

Na jednom z videí, kterého si média všímají nejvíce, sedí bin Ládin na zemi ve spoře zařízené místnosti a s dálkovým ovladačem v ruce sleduje malou televizi umístěnou na dřevěném stole. Na záběrech je neupravený se šedivějícími vousy, na hlavě má vlněnou čepici a kolem ramen šedou přikrývku, což podle BBC znovu vzbuzuje otázky o jeho zdravotním stavu.

Nahrávka dokazuje, že bin Ládin mohl velmi jednoduše a prakticky v přímém přenosu sledovat aktuální dění ve světě, o čemž dříve někteří západní zpravodajci pochybovali, jelikož byli přesvědčeni, že se terorista skrývá v těžko dostupných pákistánských horách. Video také ukazuje, že šéf Al-Káidy měl k dispozici počítač. Ten však nebyl připojený k internetu.

Na další ukázce terorista, tentokrát upravený a do šatů oděný, nacvičuje proslov před natáčením propagandistického videa. Není však slyšet, co říká, protože se Pentagon rozhodl nahrávky zveřejnit bez zvukového záznamu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příprava bin Ládina na projevy (Pentagon nahrávku zveřejnil bez zvuku)Video: Reuters

V objektu, v němž Američané bin Ládina na začátku týdne zastřelili, zvláštní komando námořnictva USA zabavilo počítače, disky DVD a písemné dokumenty. Mezi zabavenými materiály byly i nyní zveřejněné nahrávky.

Jeden z amerických činitelů řekl, že jde o největší množství dokumentů, které se kdy podařilo zabavit u vysoce postaveného člena teroristické organizace. Z materiálů také vyplývá, že zakladatel teroristické sítě hrál významnou roli při plánování a řízení útoků Al-Káidy a jejích odnoží v Jemenu a Somálsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám