Hlavní obsah

Al-Káida chtěla v USA vykolejit vlak nad údolím

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Teroristická síť Al-Káida zvažovala útoky proti vlakům ve Spojených státech. Mělo se tak stát u příležitosti letošního 10. výročí atentátů z 11. září 2001. Chystala i útoky na velká americká města, píše CNN. Plyne to z materiálů nalezených v objektu, kde se ukrýval a byl zabit Usáma bin Ládin.

Foto: Profimedia.cz

Organizace uvažovala, že by vykolejila vlak na některém z mostu americké železnice.

Článek

O útocích organizace uvažovala od loňského února. Plánovala, že by vykolejila soupravu na mostě nad údolím, kde by se vlak s cestujícími zřítil. Chtěla položit na železnici objekty, které by vedly k vykolejení vlaku.

Žádné další podrobnosti k plánu ale nejsou známy, v materiálech nalezených v bin Ládinově domě ani nebyl nalezen seznam míst, kde by se akce mohla podniknout.

„Nemáme žádné zprávy o aktuální hrozbě pro americké železnice, ale chceme naše partnery informovat o spiknutí, i když není jasném, zda byl plán od loňského února nějak dále rozpracován,“ uvedl mluvčí Matt Chandler s tím, že informovány byly federální úřady i úřady jednotlivých amerických států a měst stejně jako železniční společnosti .

„Není překvapující že nacházíme takovéto informace v domě nejhledanějšího teroristy světa," dodal ještě.

Kromě tohoto plánu byly na zabavených discích nalezeny i informace, že al-Káida měla zájem o další útoky ve Washinghtonu, New Yorku Los Angeles a Chicagu. Útoky chtěla provést ve významných dnech, jako je 4. červenec, nebo v den kdy začíná zasedání Valného shromáždění OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám