Hlavní obsah

Obama se vydal na očistnou pouť na Ground Zero

– New York

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek položil v New Yorku věnec na Ground Zero, na místě, kde se po teroristických útocích v září 2001 zřítily věže Světového obchodního centra. Bílý dům označil Obamovu cestu za uctěním památky téměř 3000 obětí, které měl na svědomí před pár dny zabitý Usáma bin Ládin, za "očistný okamžik pro americký lid".

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident Barack Obama spolu s hasiči položil věnec na Ground Zero v New Yorku

Článek

Prezident před Ground Zero navštívil manhattanskou hasičskou stanici, kde se setkal s jednotkou 54, která při zhroucení "dvojčat" přišla o 15 příslušníků.  Hasiči podle něj symbolizují výjimečnou oběť strašlivého dne před deseti lety.

"Když říkáme, že nikdy nezapomeneme, myslíme to vážně," prohlásil Obama na  Ground Zero, kde se shromáždilo podle MSNBC přibližně 1000 lidí. Prezident si potřásl rukou s několika rodinnými příslušníky obětí teroristických útoků.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident Barack Obama hovoří s hasiči, kteří 11. září 2001 zasahovala po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum.

Pietní akci doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Lidé vítali Obamu zdviženými prsty ve tvaru "V" na znamení vítězství, které pro Američany představuje dopadení a zastřelení vůdce teroristické islámské organizace Al-Káida. Na transparentech byla hesla: "Gratulujeme! Amerika a svět slaví.!" nebo "Pane prezidente, Amerika vám děkuje!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám