Hlavní obsah

Při útoku na bin Ládina byl použit neviditelný vrtulník

Novinky, Alex Švamberk

Komando amerického námořnictva, které v noci na pondělí zlikvidovalo Usámu bin Ládina, použilo při útoku nový vrtulník kategorie stealth, který mu umožnil proniknout nepozorovaně až na místo útoku. Uvedl to web Army Times, podle kterého jde o speciální verzi vrtulníku Black Hawk. Potvrzují to i záběry trosek zničeného stroje.

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku v areálu komplexu, kde se ukrýval bin Ládin.

Článek

Na záběrech byly vidět díly, které svým tvarem neodpovídaly žádnému známému typu vrtulníku. Jejich tvarování naznačovalo, že jde o stroj kategorie stealth, tedy obtížně zjistitelný radarem.

Webu Army Times to potvrdil bývalý letec s tím, že speciální verze vrtulníku MH-60 Black je tvarován podobně, jako už vyřazený F-117 Night Hawk. „Skutečně nevypadá jako tradiční Black Hawk. Má ostré hrany. Jako F-117. Víte přece, jak se užívají hrany a úhly (pro odraz paprsků radaru) a tak to udělali na tomto.“

Snaha o co nejobtížnější zjistitelnost je patrná i u hlavy rotoru a jejího zakrytí. Zřejmě bude mnohalistý, aby byl tišší. Stejně tak bude vyrovnávací rotor zřejmě částečně zakrytý a pěti nebo šestilistý. Podobnost s MH-60 ukazují vodorovné ocasní plochy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zvědavci vzali Usámův dům útokemVideo: Reuters

Skutečnost, že stroj měl vlastnosti stealth, by vysvětlovala, proč byl zničen, protože jinak by bylo možné nechat havarovaný Pawe Hawk na místě a jen zničit jeho speciální vybavení.

Dosud nebylo známo, že by USA měly ve výzbroji vrtulník s vlastnostmi steatlh. Vyvíjely ho, ovšem nakonec byl vývoj pozorovacího RAH-66 Comanche, který měl nahradit průzkumné stroje OH-58 Kiowa Warrior, zrušen kvůli příliš vysokým nákladům a po pádu Východního bloku už nebyl považován za potřebný.

Ovšem Comanche by v takovéto akci nebylo možné použít. Nebyl určen pro přepravu výsadků, ale pro průzkum a útok.

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

Zatím není jasné, co způsobilo havárii stroje, specialista spekuloval, že možná nátěr na skle kabiny zajišťující nižší odraz radarových paprsků komplikoval použití brýlí pro noční vidění při přistání v domě. Je pravděpodobnější, že stroj byl plně zatížen a v turbulenci se propadl, jak píše web Shephard.

Už MH-60 Pave Hawk je o půl tuny těžší kvůli svému vybavení než standardní UH-60 Black Hawk. Neviditelný stroj navíc bude mít zatahovací podvozek, což jeho hmotnost ještě zvýší.

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

Abbottabád leží ve výšce 1200 metrů, kde je řidší vzduch a teplota dosahovala 17 stupňů, což je více, než se předpokládalo. Ztráta vztlaku je proto pravděpodobná,

Podle webu ArmyTimes bylo do podoby kategorie stealth přestaveno několik strojů MH-60 160. leteckého pluku speciálních operací. Byl na to uzavřen i kontrakt s Boeingem, i když prý technologii vyvíjel Lockheed. Stroje už jednotka dostala, ale údajně nebyly zařazeny do služby.

Reklama

Související články

Usámův dům obléhají davy zvědavců

Ostrahu domu, kde žil a byl americkým komandem zabit nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin, musely posílit místní ozbrojené složky. „Opevněný komplex...

Usáma se hýbal, tak ho dorazili druhou ranou

Američtí představitelé zveřejnili další podrobnosti o zásahu proti bin Ládinovi v jeho opevněném komplexu v pákistánském Abbottábádu. Výstřely, které ho...

Výběr článků

Načítám