Hlavní obsah

Legendární americké komando založil potomek slovenských vystěhovalců

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Za zrodem komanda, které zastřelilo Usámu bin Ládina, stojí potomek slovenských vystěhovalců Richard Marcinko. Jak informuje deník Nový čas, Marcinko se podílel na založení speciální jednotky SEAL Team Six.

Foto: Profimedia.cz

Jednotka SEAL při výcviku na palubě výsadkové lodi USS Mount Whitney

Článek

Komando se připravovalo na operaci Geronimo asi měsíc na maketě bin Ládinova domu postaveného na základně Camp Alpha v afghánském Bagramu.

Marcinko se narodil 21.listopadu 1940 v Pennsylvanii a jeho dědeček pocházel ze Slovenska. On sám tvrdí, že houževnatost a pevnou vůli zdědil po dědečkovi, který byl původně horníkem. Jako osmnáctiletý narukoval k námořnictvu. Války ve Vietnamu se zúčastnil jako velitel malé průzkumní a sabotážní jednotky a vysloužil si přezdívku Demolition Dick.

Při výběru vojáků Marcinko nehledal skvělé atlety, kteří zvládali těžký výcvik bez problémů. Měl raději ty poslední, kteří zdolávali poslední metry překážkové dráhy v krvi, potu a bolesti. Marcinko věděl, že na tyto muže se může spolehnout, protože překonávají sami sebe.

V roce 1980 měl za úkol sestavení a výcvik jednotky, která bude bojovat proti teroristům v těžce dostupném prostředí. Marcinko označil svou jednotku SEAL Team Six, aby zmátl sovětskou rozvědku. Název naznačoval, že Spojené státy mají šest takovýchto jednotek. Ve skutečnosti měly pouze dvě a Marcinkova měla být třetí.

Marcinkova úspěšná kariéra skončila odsouzením za defraudaci veřejných financí při nákupu granátů. Odseděl si několik let, ale po celou dobu tvrdil, že obvinění bylo zmanipulované. V důchodu se Marcinko stal podnikatelem a spisovatelem. V roce 1992 vyšla jeho kniha Profesionální válečník, která se stala bestsellerem. V knize popsal svou kariéru, vojenské operace i spory s nadřízenými. Marcinko se stal vojenským poradcem v Hollywoodu, byl předlohou akčních figurek a počítačových her.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám