Hlavní obsah

Bin Ládina střelili do hlavy v domě, kde byl s rodinou

Novinky,
Washington
Aktualizováno

Usáma bin Ládin nebyl po nedělní půlnoci místního času zabit v odlehlé těžko přístupné horské oblasti ovládané kmeny, jak se očekávalo, ale při přestřelce v pákistánském městě Abbottábád vzdáleném jen sto kilometrů severně od Islámábádu. Zahynul v domě, kde s ním byli další příslušníci rodiny. Při útoku přišli o život další čtyři lidé. Jedna žena sloužila jako lidský štít, zemřela také.

Foto: Faisal Mahmúd, Reuters

Den po odstřelení Usámy bin Ládina procházejí dva pákistánští vojáci kolem údajného místa činu: v okolí pevnosti v Abbottábádu zaslechli místní obyvatelé přestřelku, při níž měl Ládin zahynout.

Článek

Bin Ládin se útoku bránil a byl zabit v přestřelce, sdělil CNN vysoký americký představitel. Střelen byl do hlavy, sdělily CNN různé zdroje včetně jednoho z Kongresu. Dům, kde byl terorista zabit, poté zachvátily plameny, uvedla Geo TV.

"Spolu s bin Ládinem byli zabiti tři další dospělí muži," řekl americký představitel, který si nepřál být jmenován agentuře AFP. Podle něj dva pracovali jako bin Ládinovi kurýři a třetí byl zřejmě jeden z jeho dospělých synů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma bin Ládin byl zabit AmeričanyVideo: Reuters

"Jedna žena byla zabita, když byla použita jako štít jedním z mužských bojovníků. Dvě další ženy byly zraněny," dodal ještě.

Americký tým byl hotov s akcí za 40 minut, uvedli představitelé. Během akce se zřítila americká helikoptéra, která měla poruchu a z bezpečnostních důvodů byla zničena.

Foto: Jason Reed, Reuters

Davy Američanů bouřily nadšením před Bílým domem ve Washingtonu. Prezident Barack Obama právě oznámil, že Usáma bin Ládin byl v Pákistánu zabit.

Vrtulník se nad bin Ládinovým domem objevil v jednu hodinu místního času, uvedl jeden ze svědků pro Wall Street Journal. Následovala mohutná rána. Současně bylo uvedeno, že vrtulníky nejsou pákistánské.

Jeden ze svědků na Twitter o dvě hodiny napsal, že při havárii vrtulníku zahynul jeden muž a další byl zraněn. To ještě nevěděl, že píše o bin Ládinovi.

Právě pád vrtulníku byl první, co upozornilo média na akci. Podle místních obyvatel byla navíc celá oblast neprodyšně uzavřena.

Sporná role Pákistánu

Podle Obamy byla operace podniknuta spolu s pákistánskými silami. To uvádí i CNN. Vysoký americký představitel a představitelé pákistánské rozvědky uvedli pro New York Times, že Pákistán nebyl informován o postupu operace.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama přichází na tiskovou konferenci po televizním projevu, v němž Američanům sdělil, že Usáma bin Ládin byl zabit.

Fakt, že byl zabit v Pákistánu ve městě, které je vzdáleno hodinu od Islámábádu, opět nastolil otázku, jak moc je Pákistán ochoten spolupracovat s USA. Pákistán opakovaně popíral, že by bin Ládin byl na jeho území.

V Abbottábádu je velká základna pákistánské armády, vojenská akademie a také velká nemocnice. New York Times už spekuluje, že mohla sloužit i bin Ládinovi, který měl údajně problémy s ledvinami, i když to se nikdy nepotvrdilo.

Dům, kde žil bin Ládin, byl necelých 800 metrů od vojenské akademie. Aby se nedal vystopovat, i odpadky se v domě pálily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané oslavují smrt bin LádinaVideo: Reuters

Letos byl ve městě dopaden významný indonéský terorista Umar Pattek. Byl chráněn operativcem al-Káidy, který pracoval jako pošťák. Jak se nyní ukázalo, al-Káida měla v oblasti i další operativce.

Nedaleko je Chajbarský průsmyk i údolí Swát, kde jsou aktivní radikálové. Oblasti ovládal Tálibán.

Akce byla připravena delší dobu

Akce byla plánována delší dobu. Na konci minulého týdne bylo zaměstnancům u konzulátu v Péšaváru řečeno, aby jej opustili. Prý hrozilo, že by mohli být uneseni.

I nedávná jednání šéfů pákistánské a americké rozvědky ISI a CIA stejně jako návštěva náčelníků Spojených štábů amerických ozbrojených sil admirála Mike Mullena v Pákistánu dostávají nyní nový význam.

Informaci prozradil poradce bývalého ministra obrany

Novináři začali tušit mimořádnou událost, když v neděli krátce po 21:45 washingtonského času (03:45 SELČ) mluvčí Bílého domu Dan Pfeiffer napsal na Twitter: "POTUS (prezident Spojených států - pozn. ČTK) promluví k národu dnes ve 22:30." Projevy bývají hlášeny dříve dopředu.

Na sociálních sítích se začalo spekulovat, že by mohlo jít o zabití bin Ládina. Ve 22:25 (04:25 SELČ), když si Obama psal svou řeč, se zdálo, že zprávu jeden vstup na Twitteru potvrdil. Bývalý poradce bývalého ministra obrany Donalda Rumsfelda Keith Urbahn, napsal: "Takže mi bylo řečeno důvěryhodnou osobou, že zabili Usámu bin Ládina. Zatraceně skvělé." Urbahn rychle dodal: "Nevím, jestli je to pravda, ale modleme se, aby byla."

Televizní stanice ABC, CBS a NBC přerušily touto zprávou vysílání po celé zemi prakticky v téže minutě ve 22:45 (04:45 SELČ). "Slyšíme naprostý jásot celé vlády," ohlásila zpravodajka ABC News Martha Raddatzová.

Moderátor NBC News Brian Williams řekl divákům: "Tato zpráva začala prosakovat na veřejnost, když parlamentní zaměstnanci začali telefonovat." A dodal, že někteří novináři dostali e-mail se třemi slovy: "Vzhůru do práce."

Obamovo prohlášení bylo opakovaně odloženo. CNN ohlásila, že si projev píše sám. Ještě ve 23:00 (05:00 SELČ) nepromluvil, ale zpráva se šířila i bez něj. Po necelé hodině na Facebooku přibývalo každou vteřinu víc než deset nových vstupů se slovy "bin Ládin". Internetový server listu The New York Post vyřvával titulkem: "Dostali jsme ho!", zatímco The Huffington Post se spokojil s prostým: "Mrtev."

Reklama

Výběr článků

Načítám